Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Investmentbolagen

Investmentbolagen med högst substansrabatt just nu – Och de som går starkast på börsen

Om man tycker att investering i enskilda aktier känns "läskig", men samtidigt upplever att fonder känns för brett och tråkigt kan investmentbolag vara ett perfekt alternativ. Här får du en portfölj av aktier som förvaltas av ett kunnigt team, men behöver samtidigt bara köpa/sälja en aktie, investmentbolaget, direkt över börsen.

Nedan fördjupar vi oss i dels investmentbolagen med högst substansrabatt just nu – samt de aktier som har presterat bäst under de senaste åren!

Lista: Vilka investmentbolag handlas till substansrabatt just nu?


Substansvärdet för respektive investmentbolagets fluktuerar på daglig basis. De av bolagen själva rapporterade värdena är givetvis relativt aktuella i samband med publicering, men blir sedan utdaterade i takt med att priset för såväl investmentbolaget som dess innehav ändras.

Med andra ord får man antingen förhålla sig till delvis utdaterad information alternativ utgå från manuellt beräknade substansvärden. För manuellt beräknade värden bör dessutom understrykas att värdet i sig blir lite mer av en gissning i de fall investmentbolaget investerar delvis eller uteslutande i andra onoterade bolag.

Med det sagt, nedan listar vi de investmentbolag som just nu handlas till substansrabatt, samt deras senaste beräknade rabatt, som finns att bevaka hos tjänsten Ibindex. Som alltid bör dock understrykas att det inte per definition innebär att investmentbolaget utgör en bra investering.

Aktuell substansrabatt investmentbolag

 1. VNV Global 69,89 % substansrabatt
 2. Karolinska Development 64,00 % substansrabatt
 3. VEF 52,21 % substansrabatt
 4. First Venture 48,35 % substansrabatt
 5. Kinnevik 30,65 %  substansrabatt
 6. Nordic Asia 23,11 %  substansrabatt
 7. Byggmästare AJ Ahlström 22,25 % substansrabatt
 8. Spiltan 22,19 % substansrabatt
 9. NAXS 19,52 % substansrabatt
 10. Investor 16,37 % substansrabatt
 11. Lundbergföretagen 10,08 %  substansrabatt
 12. Traction 8,49 % substansrabatt
 13. Industrivärden 8,38 % substansrabatt

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Listan senast uppdaterad: 2023-08-31. Källa/inspiration: Ibindex.

Topplista: Bäst avkastande investmentbolagen i Sverige under senaste året

Dessa kan ses som inspiration till fortsatt fördjupning och klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

 1. Hilbert Group 85 %
  Hilbert är ett investeringsbolag helt fokuserat på digitala tillgångar, främst kryptovalutor och teknologier inom blockchain. Affärsmodellen är diversifierad i fyra vertikaler: kapitalförvaltning, egen handel, företagsinvesteringar och data & analys. Kunderna består utav förmögna individer och institutionella investerare. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
 2. Transferator 51 %
  Transferator är ett investmentbolag som investerar i onoterade och noterade tillväxtbolag. Visionen är att vara en aktiv ägare och att på sikt skapa långsiktig värdepotential i bolaget och därmed till aktieägarna. Bolaget investerar i ett flertal olika branscher på den nordiska marknaden, främst inom spelsektorn. Transferator etablerades 2008 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
 3. Renewable Ventures 23 %
  Renewable Ventures Nordic är ett investeringsbolag. Bolagets affärsidé är att förvärva minoritets- eller majoritetsposter i onoterade bolag som avser att börsnotera sig inom en tvåårsperiod. Bolagets vision är att långsiktigt skapa aktieägarvärde och bli en partner för tillväxtbolag som avser att börsnotera sig. Renewable Ventures Nordic har sitt huvudkontor i Stockholm.
 4. Investor 21 %
  Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
 5. Industrivärden 21 %
  Industrivärden är ett investmentbolag. Bolagets mål är att över tid generera en tillväxt av substansvärdet vilket i sin tur skall ge en totalavkastning högre än börsens genomsnitt. Bolaget är storägare i klassiska svenska bolag inom sektorerna telekom, industri, finans, samt fordonsindustrin. Ägande och vidareutveckling av bolagen sker huvudsakligen genom operativa och strategiska beslut, samt genom egen investeringsverksamhet. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Listan senast uppdaterad: 2023-08-31. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Fördjupning: Artikeln är ett kortare utdrag från vår stora guide Bästa investmentbolagen, där du kan fördjupa dig mer om investering i investmentbolag, substansvärde samt ytterligare tips och inspiration!

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt