Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: AFV avråder från att teckna Orderhero – Porsche, Onlyfans och Oneflow mot börsen

Affärsvärlden ställer sig på sidlinjen av avråder från att teckna Orderhero. På den internationella scenen tar tyska Volkswagen steg mot en notering av Porsche – något som kan bli en av Europas största noteringar!

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Affärsvärlden ger rådet att undvika Orderheros nyintroduktion


Orderhero satsar på tillväxt och en notering på First North. Juridiska frågetecken kring bolagets självbetjäningskassor gör dock att nyintroduktionen bör undvikas, skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Tidningen hittar fyra varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om framtida kapitalbehov, där det saknas en mer utförlig beskrivning av det långsiktiga finansieringsbehovet. Den andra flaggan handlar om rabatterad emission som genomförts nära på nyintroduktionen.

"Under teckningstiden har det framkommit att det finns en risk att bolagets kunder kan få problem med Skatteverket då Orderheros expresskassor inte är kopplade till något kassaregister, något som krävs enligt Skatteförfarandelagen", skriver tidningen och tilldelar dubbla varningsflaggor.

"Orderhero verkar ha blivit tagna på sängen av de juridiska problemen. Att bolaget nu snabbt lyckas lösa detta är avgörande. Bra är åtminstone att ledningen har stort eget incitament att ordna detta. Svår konkurrens från andra bolag talar också emot Orderhero. Rådet blir att inte teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en tvåa i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Orderhero.

Så gick det för veckans debutanter CombinedX och Bawat

It-konsultbolaget Combinedx började den 28 mars att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Nyintroduktionen tecknades till 165 procent och erbjudandet blev därmed övertecknad. Bolaget fick 2 400 nya aktieägare.

Ankarinvesterare är Cliens Kapitalförvaltning, Grenspecialisten, Edastra, investmentbolaget Spiltan, Unionen, Proactive International Interim P2I (Niklas Flyborg) och Resona Holding (David Giertz) som tecknar aktier för 34,2 miljoner kronor, motsvarande 57 procent av erbjudandet.

Erbjudandet bestod av 1,43 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 42 kronor per aktie. Bolaget tillförs 60 miljoner kronor före emissionskostnader.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 41 kronor vilket motsvarar en kursnedgång på ca 2 procent. Kursen har därefter stigit något och handlas i skrivande stund omkring teckningskursen.

Neutral start för Bawat
Även Bawat började den 28 mars att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Bawat är ett danskt bolag som har en patenterad värmebaserad lösning för att behandla ballastvatten.

Nyintroduktionen tecknades till 79 procent och erbjudandet blev därmed inte fulltecknat. Bolaget emitterade units till en teckningskurs på 19,50 kronor per unit. Varje unit består av tre aktier och en vederlagsfri teckningsoption TO1. Teckningskursen motsvarar därmed 6,50 kronor per aktie.

Bawat tillfördes 35,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Långivarna Danish Green Investment Fund och Danish Maritime Fund kommer att kvitta lån på 21,3 miljoner kronor mot nyemitterade aktier i Bawat till teckningskursen. Bawat emitterade 5,45 miljoner nya aktier och fick 730 nya aktieägare i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Bolaget emitterade även 1,82 miljoner teckningsoptioner TO 1.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 6,45 kronor vilket motsvarar en kursuppgång för en unit på ca 2 procent (om man väger in priset på teckningsoptionen). Aktien har därefter fallit tillbaka något, men handlas till ungefär samma kurs.

Läs mer och följ nyhetsflödet på våra bolagssidor för CombinedX och Bawat.

Tendos nyintroduktion blev fulltecknad – premiär på Spotlight den 6 april

Medicinteknikbolaget Tendos nyintroduktion av units, bestående av aktier och vederlagsfria teckningsoptioner, tecknades till 18,75 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad om 100 procent. Bolaget tillförs 260 nya aktieägare.

Tendos aktier och teckningsoptioner ska börja handlas på Spotlight Stock Market den 6 april. Bolaget har även ingått avtal om likviditetsgaranti med Sedermera Corporate Finance.

"Jag vill börja med att rikta ett stort tack för förtroendet till alla nytillkomna aktieägare. Med den tillförda likviden står Tendo väl rustade för att kunna lansera Tendo Onegrip på den skandinaviska marknaden och därmed accelerera vår tillväxt. Jag och mitt team är övertygade om att Tendo har en ljus framtid och vi ser mycket fram emot att kunna ge tillbaka självständighet till personer som lever med en funktionsnedsättning och samtidigt bidra till att lösa de globala hälsoutmaningarna", kommenterar vd Sofia Woge.

Affärsvärlden gav ett neutralt råd
Tendo är ett medicintekniskt bolag som utvecklar medicintekniska robotiserade hjälpmedel. Bolaget är i färd med att utveckla produkten Tendo Onegrip, en handske med ett så kallat integrerat exoskelett, som assisterar personer med begränsad handfunktion till följd av en ryggmärgsskada. 2023 ska produkten lanseras i Skandinavien.

Tidningen hittar inga varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner.

"Tendo har en prototyp till en produkt med potential att vara till stor nytta och glädje för personer med funktionsnedsättning i händerna. Produkten har dock fortfarande mycket kvar att bevisa då den inte varit i ”skarp drift” ännu. Lyckas Tendo slå sig in i Skandinavien blir nyintroduktionen bra men förseningar är en risk. Vi ger en trea i tärningsbetyg och ger ett neutralt råd", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Tendo.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Oneflow genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag den 8 april


Mjukvarubolaget Oneflow, ett SaaS-bolag inom digital avtalshantering, genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market. Teckningskursen har fastställts till 45 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde för samtliga aktier i bolaget på 824 miljoner kronor före erbjudandet.

Anmälningstiden i erbjudande inleds den 31 mars och avslutas den 6 april för allmänheten och den 7 april för institutionella investerare. Aktien ska börja handlas på First North den 8 april.

Erbjudandet omfattar 6,11 miljoner nyemitterade aktier. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 275 miljoner kronor före emissionskostnader. Erbjudandet kan utökas till högst 7,69 miljoner aktier, vilket motsvarar ett värde på erbjudandet på 346 miljoner kronor.

Ankarinvesterare är Swedbank Robur Ny Teknik, Handelsbanken Fonder, Andra AP-fonden och Humle Fonder som har åtagit sig om att förvärva aktier i erbjudandet till ett totalt belopp om 218 miljoner kronor.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Oneflow.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Den erotiska abbonemangstjänsten Onlyfans siktar på notering via spac


Den erotiska abbonemangstjänsten Onlyfans har fört samtal med flera spac-bolag
om en fusion för att gå till börsen. Det uppger initierade källor till Axios.

Den enorma sociala medieplattformen har miljontals månatliga användare som kumulativt har betalat ut miljarder dollar till "kreatörer". Men dess vuxna innehåll har skrämmer iväg vissa potentiella investerare och spac-partners, skriver Axios.

Onlyfans ska tidigare ha fört diskussioner med spac-bolaget Forest Road Acquisition Corp. II, men dessa ska nu ha avslutats.

Läs hela nyheten.

Volkswagen har valt banker för Porsches notering – väntas bli en av de största i Europa


Tyska fordonskoncernen Volkswagen har valt Goldman Sachs, Bank of America och JP Morgan för att hantera noteringen av lyxmärket Porsche. Det uppger insynspersoner till Bloomberg News.

Fler banker kommer att läggas till i affären, enligt källorna. Volkswagen har avböjt att kommentera. Porsches listning väntas bli en av största i Europa under 2022.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Porsche.

Lifa Air planerar att genomföra en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Finska Lifa Air planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Det rapporterar Bloomberg News. Bolaget är verksamt inom rening av inomhusluft.

Erbjudandet förväntas bestå av nyemitterade aktier för 10 miljoner euro, vilket vid överteckning kan utökas med aktier för ytterligare 8 miljoner euro. Kapitaltillskottet ska bland annat användas för att öka ägarandelen i Lifa Air International till 100 procent, från dagens 43 procent.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Bank of America

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt