Klarna-chefen: Släpp in AI i svenska klassrum
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Klarna-chefen: Släpp in AI i svenska klassrum

Klarna-chefen:

Släpp in AI i klassrummen. Det krävs om Sverige ska vara i framkant i det globala tekniksprång som tas just nu. Det anser Camilla Giesecke, operativ chef på betaltjänsten Klarna. – Det finns en möjlighet för Sverige att positionera sig här.

Artificiell intelligens (AI) genomsyrar det mesta på Klarna. Det används för att förenkla komplexa processer, hitta rätt i juridiken, guida programmerare eller föreslå marknadsföringsstrategier, enligt Camilla Giesecke.

– I dag använder nio av tio medarbetare AI. Det är utspritt över alla olika kompetenser och avdelningar, säger hon.

"Skolorna lite rädda"

Klarnas utvecklingsarbete utgår fortfarande från Stockholm, trots närvaron i stora länder som USA och Tyskland. Men för att det ska fungera på sikt tror Giesecke att det behövs AI-satsningar ute på svenska skolor, universitet och högskolor.

– I dag är skolorna lite rädda för att elever och studenter använder AI. Jag kan förstå det. Men jag tror att man måste ta fram riktlinjer och regler som gör att man kan föra in det i klassrummen, säger hon.

– AI är ju redan här och kommer att förändra marknaden. Och vi förbjöd ju inte miniräknaren eller datorer när de kom. Det finns en möjlighet för Sverige här, tillägger hon.

Giesecke hoppas på statliga AI-satsningar av samma slag som den svenska pc-reformen i slutet av 1990-talet eller den stora bredbandsutbyggnaden.

– Vi var väldigt tidigt ute där i Sverige. Det har gjort otroligt mycket för vårt land. Jag tror att det är det som har lett till att alla våra fantastiska svenska techbolag har blivit globala.

Attityd och vilja viktigast

Som HR-ansvarig globalt ser hon AI som ett viktigt verktyg även för intern kompetensutveckling. Med hjälp av AI kan anställda enkelt byta arbetsuppgifter och testa olika positioner i företaget. Det underlättar också samarbete mellan olika team, enligt Giesecke.

– AI gör att jag till exempel kan förstå kod lättare, det för mig närmare techdelen av bolaget. AI river helt enkelt barriärerna mellan olika kompetenser och teams, vi förstår varandra lättare.

AI ger också Klarna större flexibilitet när det gäller rekrytering.

Svenska universitet och högskolor håller hög kvalitet, enligt Giesecke. Men betyg och examen är inte det viktigaste för att få jobb på Klarna – AI används för internutbildning och gör det lätt att testa nytt och byta arbetsuppgift.

– Det är inte alltid den med flest universitetspoäng eller bäst betyg som lyckas bäst på Klarna. Det är ambitionen som är viktig: attityden och viljan att lära.

Fakta: Totalt 4 000 medarbetare

Betaltjänsten Klarna – enligt uppgifter på väg mot en snar börsnotering – har totalt 4 000 medarbetare varav 1 600 är anställda i Sverige.

På Stockholmskontoret är 48 procent av de anställda utländska medarbetare och där finns personal med 82 olika nationaliteter.

Klarnas Stockholmskontor är störst. Men det finns mycket personal även i Tyskland, USA, Storbritannien och Italien.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Klarna

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Klarna

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt