Industrivärden köper AB Volvo-aktier av Geely
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Industrivärden köper AB Volvo-aktier av Geely

Industrivärden

Storägaren Industrivärden har ökat sitt innehav i AB Volvo. Bland annat har man köpt en ny stor post B-aktier av kinesiska Zhejiang Geely Holding – som dumpar alla sina B-aktier i lastbilstillverkaren.

Storägaren Industrivärden har under torsdagen och fredagen köpt två miljoner nya B-aktier i AB Volvo, bekräftar storägaren för TT. Uppgifterna har tidigare rapporterats av tidningen Di.se.

"Det är en del av vår strategi att kontinuerligt återinvestera en del av vårt utdelningsnetto i innehavsbolagen", skriver Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall i meddelande till TT.

Geely har sålt för 14 miljarder

Enligt Sivall köpte Industrivärden en miljon B-aktier i torsdags och ytterligare en miljon B-aktier på fredagen – där den senare affären gällde en del av de drygt 49 miljoner B-aktier som Geely sålt av för drygt 14 miljarder.

Geelys försäljning av B-aktierna – som genomförs via amerikanska investmentbanker – görs sedan den kinesiska koncernen i torsdags deklarerat att man avsåg att sälja innehavet.

Av fredagens bekräftelse från Geely framgår att bolaget fick 285,90 kronor per B-aktie i transaktionen, vilket innebär att köparna fick en rabatt på ett par procent jämfört med AB Volvo-aktiens stängningskurs i torsdags.

Geely – som bland annat är storägare i biltillverkaren Volvo Cars – behåller än så länge sina 88,5 miljoner röststarka A-aktier i AB Volvo.

Oklart vilka andra som har köpt

Industrivärden var redan före Geelys B-aktie-dumpning största ägare i AB Volvo. Efter Geely-affären sitter Industrivärden på ett innehav på 166,6 miljoner A-aktier och 21,6 miljoner B-aktier i AB Volvo, vilket motsvarar 9,3 procent av kapitalet och nästan 28 procent av rösterna.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som köpt de resterande B-aktier som Geely har gjorts sig av med, men de kan enligt uppgifter till TT formellt ägas av de investmentbanker som tagit på sig att sköta Geelys aktieförsäljning under en kortare period.

Bland storägarna i AB Volvo finns även AMF Pension, Alecta och amerikanska Blackrock.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt