Köp nischade läkemedelsbolaget – "nu väntar skördeperiod"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Köp nischade läkemedelsbolaget – "nu väntar skördeperiod"

Köp

Läkemedelsföretaget Sobi, känt för sin unika affärsmodell och fokus på sällsynta sjukdomar, står inför en period av stark tillväxt och förbättrad lönsamhet, menar Carnegie i en färsk analys. Bolaget, som saknar egen forskning men i stället köper eller licensierar produkter, förväntas leverera starka resultat i takt med att nya produkter lanseras och efterfrågan ökar.

  • Sobi's portfölj inom hemofili genererar cirka 60% av intäkterna, och förväntas få en skjuts från den nyligen godkända uppföljningsprodukten Altuviiio.
  • Bolagets andel i Beyfortus, ett preparat som förhindrar sjukdom i nedre luftvägarna hos nyfödda, har blivit en stor framgång, vilket stödjer bolagets tillväxt och lönsamhet.
  • Carnegie rekommenderar KÖP med en riktkurs på 325 SEK.

Sobi är mest känt för sin starka närvaro inom behandling av hemofili, en affärsverksamhet som står för cirka 60% av bolagets intäkter. Trots ökad konkurrens har bolaget lyckats bibehålla en solid position, tack vare godkännandet av uppföljningsprodukten Altuviiio i USA. Sobi förväntar sig att Altuviiio kommer att godkännas i Europa runt mitten av detta år, vilket kommer att ge fortsatt stöd åt bolagets tillväxt inom hemofiliområdet.

Detta skriver Carnegie om i en färsk analys av bolaget.

Framgång med Beyfortus

Beyfortus, som används för att förhindra sjukdomar i nedre luftvägarna hos nyfödda, har visat sig vara en stor framgång för Sobi. Preparatet, som Sobi erhöll en andel i genom en affär med Astrazeneca, lanserades i USA förra året och har sedan dess blivit en stor framgång. Denna framgång är mycket positiv för Sobi, som erhåller en royalty på 25% för alla försäljningar i USA.

"Skördetid väntar"

De senaste åren har Sobi gått igenom en intensiv investerings- och omstruktureringsfas. Nu går bolaget mot en skördeperiod med viktiga lanseringar som kommer att lyfta tillväxten till tvåsiffriga nivåer och stärka lönsamheten."

Trots förväntningarna om högre vinsttillväxt reflekteras detta ännu inte i aktiens värdering. Med en justerad P/E-tal på cirka 11x för 2025, finns det potential för multipelexpansion i takt med att vinsttillväxten accelererar, enligt analysen.

Detta gör aktien mycket attraktiv, och Carnegie rekommenderar KÖP med en riktkurs på 325 SEK.

Läs även: Här är Swedbanks nya nordiska favorit

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedish Orphan Biovitrum

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt