Rapportlyft för Nordea efter vinstskräll
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Rapportlyft för Nordea efter vinstskräll

Rapportlyft

Helsingforsbaserade Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. - En stark inledning på året, konstaterar vd Frank Vang-Jensen. Börsen tvekade först, men i eftermiddagshandeln är det tummen upp.

Nordeas aktie stiger med 0,5 procent efter att först ha inlett handelsdagen nedåt efter storbankens rapport för årets första kvartal.

Rapporten präglas av ett oväntat stort lyft för räntenettot – det vill säga vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor. Men det var även lägre kostnader och mindre kreditförluster än väntat, vilket bidrog till resultatlyftet.

Rustad för lägre räntor

Frank Vang-Jensen tycker affärsaktiviteten känns stabil trots den svaga konjunkturen. Och han noterar även att inflationstrycket i alla nordiska länder avtar, vilket gör att det finansiella trycket på hushåll och företag nu börjar avta något.

Det lägre ränteläget som väntas framöver kan antas pressa Nordeas räntenetto och lönsamhet, enligt Vang-Jensen. Men han ser ingen ko på isen. Han beskriver banken som väl rustad för vad som väntas.

– Vi upplever att vi har en bra motståndskraft, med hög lönsamhet och låg volatilitet, säger han.

– När vi tittar på framtiden så är det klart att räntorna kommer att komma ner vid någon tidpunkt och det kommer att påverka banken. Men samlat så väntar vi oss ingen stor dramatik faktiskt, tillägger han.

Nordeas kapitalbuffert har inte belastats av någon markant ökning av kreditförluster, trots den plågsamma kombinationen av högre räntor och svagare konjunktur på senare tid.

Bekymmersam situation

Det är dock för tidigt att säga om det kan gå att skifta ut något av kapitalbufferten som banken har byggt upp till ägarna i form av återköp av aktier, enligt Vang-Jenseon.

– Det finns ju också en geopolitisk situation som är väldigt bekymmersam. Jag tror att det är väldigt bra att ha en buffert i sådana tider. Men om det inte blir mer förluster kommer vi att reducera bufferten, naturligtvis, säger han.

Räntechocken 2022-2023 var en väckarklocka för många högt belånade hushåll och företag i Sverige – som klarade sig betydligt bättre än exempelvis Danmark i finanskrisen 2008-2009, enligt Vang-Jensen.

– Det var en påminnelse för svenskarna om att det inte alltid går upp, upp, upp. Och svenskarna har hanterat detta ganska bra, även om det är tufft just nu, säger han.

Fakta: Bättre än väntat av Nordea

Storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Räntenettot steg till 1 954 miljoner euro, från 1 765 miljoner euro ett år tidigare. Analytiker hade räknat med en vinst före kreditförluster på 1 658 miljoner euro och ett räntenetto på 1 938 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

För helåret räknar banken med att avkastningen på eget kapital överstiger 15 procent och siktet är inställt på "en lika stark lönsamhet under 2025". Under första kvartalet var avkastningen på eget kapital 18,1 procent.

Kreditförlusterna steg till 33 miljoner euro, upp från 19 miljoner euro ett år tidigare. Men analytiker hade räknat med en betydligt större ökning.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, sjönk marginellt till 763 miljoner euro. Under motsvarande kvartal i fjol låg det på 765 miljoner och analytiker hade i snitt räknat med en liten ökning.

Källor: Nordea, Bloomberg

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt