Möt "Granolas" – Europas svar på USA:s "Magnificent 7"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Möt "Granolas" – Europas svar på USA:s "Magnificent 7"

Möt

Investmentbanken Goldman Sachs har introducerat begreppet "Granolas", en grupp av elva europeiska företag som har utklassat både Nasdaq 100 och STOXX 600-indexen de senaste åren. "Granolas", som är tänkt att representera en europeisk motsvarighet till USA:s "Magnificent Seven", består av företag som inte bara är marknadsledare inom sina sektorer, men har även signifikant intäktsgenerering utanför Europa.

  • Goldman Sachs introducerar termen "Granolas" för att representera elva framstående europeiska företag.
  • Dessa företag har överträffat både Nasdaq 100 och STOXX 600-indexen de senaste åren.
  • Granolas består av företag som har signifikant internationell intäktsgenerering.

"Granolas": Europas marknadsledare

"Granolas" är en grupp av elva europeiska företag som Goldman Sachs har pekat ut som marknadsledare. Dessa företag; GlaxoSmithKlein (GSK), Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP och Sanofi - har tillsammans ett marknadsvärde på över 2 700 miljoner euro och utgör över 20 procent av STOXX 600-indexet.

Granolas har under de senaste tre åren levererat en avkastning på 68 procent i genomsnitt. Detta har inte bara överträffat det breda europeiska STOXX 600-indexet, utan även Nasdaq 100-indexet, lyfter Placera i en genomgång.

"Trots utklassningen värderas Granolas lägre än genomsnittet för Nasdaq 100-indexet och betydligt lägre än Magnificent Seven som värderas till p/e 35,3 enligt prognoserna för 2024 års vinst", skriver Placera.

Mer från Börskollen: Varningen: Är AI nästa stora finansiella bubbla?

Framtidsutsikter för "Granolas"

Precis som för Magnificent Seven´s gynnas flera av Granolas av strukturella teman, såsom en globalt åldrande befolkning, ökat fokus på halvledare genom AI och en allt större konsumtionshungrig medelklass på tillväxtmarknaderna.

Men som alltid finns det även risker där flera av bolagen har stor exponering mot den kinesiska marknaden, vilket kan leda till problem givet de geopolitiska spänningarna mellan USA och Kina.

"Här har LVMH, L'Oréal och ASML stora intäkter idag. ASML har redan fått känna av minskade intäkter i spåren av de geopolitiska spänningarna mellan USA och Kina", lyfter man.

Som utdelningsaktier kan Granolas också vara intressanta att studera närmare. Med en genomsnittlig direktavkastning på 2,5 procent överträffar Granolas betydligt S&P 500:s motsvarighet på 1,5 procent och Magnificent Seven's 0,3 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien ASML

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt