Experter: Oljepriset upp – men inget börsras
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Experter: Oljepriset upp – men inget börsras

Experter:

Räkna med tydligt stigande oljepriser i spåren av nattens Iran-attack på Israel. Men något stort börsras blir det inte, tror bedömare.

Några dollar, kanske inte så mycket som tio procent, upp är en trolig reaktion på världens oljemarknader när handeln öppnar natten mot måndag svensk tid, spår Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Det kommer högst sannolikt att stiga.

Risken för en iransk hämndaktion, efter attacken mot Irans konsulat i Syrien, har legat i korten den senaste veckan. Därav blir inte den omedelbara effekten större än så, tror Christian Kopfer.

Ser inget börsras

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, är inne på samma spår när han resonerar kring vad som kan hända i ett bredare perspektiv på världens finansmarknader. Börserna i USA föll i fredagskväll.

– Marknaden förberedde sig redan i fredags på att något skulle kunna hända i helgen, även om det här kanske blev i en större omfattning än vad som befarades, säger han.

Så något blodbad på världens aktiebörser, ser han inte framför sig, förutsatt att inte krisen eskalerar ytterligare under dagen.

– Nej, jag tror inte det, säger Bergqvist.

Ett tidigt tecken på det är att den israeliska aktiebörsen faktiskt stiger på söndagsmorgonen.

Dyrare tanka

Men vad som nu händer är förstås väldigt osäkert. Den geopolitiska oron i världen var redan hög.

– Det här är ytterligare en nivåhöjning, säger Bergqvist även om han ser vissa hoppingivande signaler om att det inte behöver bli ännu värre.

Iran är en väldigt stor oljeproducent, en av världens större. G7-länderna, en grupp av de rikaste länderna i västvärlden, lär diskutera diplomatiska svar på Irans attack, som kan resultera i sanktioner mot Iran och då mot oljeexporten, resonerar Christian Kopfer.

Oljepriset stängde i fredags strax över 90 dollar för ett fat Nordsjöolja. Skulle priset stiga tio dollar, vilket inte är osannolikt på lite sikt:

– Så handlar det om en knapp krona på drivmedelspriserna vid pump, säger Kopfer.

Påverkar Riksbanken

För Riksbankens räntesänkarplaner är inte den här utvecklingen önskvärd, enligt Robert Bergqvist. Riksbanken har den svaga kronan att brottas med, och är en orsak till oro för den som hoppas att Riksbanken börjar sänka räntan 8 maj.

– Tyvärr är det så att i en värld av oro så stärks dollarn. Då får Riksbanken ett problem med att kronan försvagas, säger Robert Bergqvist.

Han ser dock fortfarande som huvudspår att styrräntan sänks från 4 till 3,75 procent i maj.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt