Olycksbådande signal i verkstadsstjärnan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Olycksbådande signal i verkstadsstjärnan

Olycksbådande

Atlas Copco, en av Stockholmsbörsens största bolag, visar tecken på övervärdering. Detta enligt aktieexperter som Dagens Industri talat med. Bolagets stora betydelse för börsen väcker både möjligheter och farhågor, särskilt med tanke på dess historiskt höga värderingsmultiplar. Samtidigt har en ny varningsklocka börjat ringa.

  • Atlas Copco utgör en betydande del av OMXS30-indexet.
  • Aktien handlas till höga värderingsmultiplar.
  • Stora uppgångar i aktiespreaden har tidigare förebådat kursfall.

Atlas Copco, ett av Wallenbergfamiljens flaggskeppsbolag, har nått nya höjder både operationellt och på börsen. Bolaget spelar en avgörande roll för Stockholmsbörsen, med en betydande vikt i OMXS30-indexet. Atlas Copcos två aktieslag står för 15,5 procent av indexet, en fördubbling jämfört med för tio år sedan.

Hög värdering och dess implikationer

Trots sina framgångar står Atlas Copco inför utmaningar, rapporterar Dagens Industri om. Bolagets aktie handlas till 31 gånger den förväntade vinsten för det kommande året, vilket är betydligt högre än både det femåriga och tioåriga historiska snittet. Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell uttrycker oro över denna höga värdering och menar att det inte är läge att köpa fler aktier just nu.

”Atlas är ett av de bästa verkstadsbolagen i världen, men dyrt. Vi får inte riktigt armarna kring var uppsidan finns härifrån. Det är ingen som blir rik av att korta Atlas men det är inte heller nu jag köper på mig fler Atlas-aktier”, säger Söderfjell.

Risk för kursfall

Historiskt sett har stora uppgångar i aktiespreaden mellan A- och B-aktien förutspått kursfall. Nyligen nådde spreaden en rekordnivå vilket kan vara en varningssignal.

”Det är en ovanligt hög spread som jag tror att man kan ta som en varningssignal”, säger Anders Rudolfsson, erfaren mäklare på DNB.

På Börskollen bevakar vi noga utvecklingen av Atlas Copco och dess påverkan på Stockholmsbörsen. Bolagets betydande vikt i indexet och höga värdering gör det till en viktig indikator för marknadens framtida rörelser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlas Copco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt