Om Saab efter kursfallet: "Värderingsrisker", ökad blankning, splittrade analytiker och småspararsug
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Om Saab efter kursfallet: "Värderingsrisker", ökad blankning, splittrade analytiker och småspararsug

Om

En analys från Goldman Sachs som pekade på "värderingsrisker" orsakade på tisdagen ett tvåsiffrigt fall för Saab på Stockholmsbörsen och skakade hela den europeiska försvarssektorn. Trots detta menar analytikern Sash Tusa att Saab är väl positionerat och att värderingen inte är för hög – givet den framtida potentialen. Bilden är dock splittrad bland analytikerkåren och blankningen ökar successivt i aktien – vi summerar läget!

  • Saabaktien föll med omkring 10% efter en sektorsanalys från Goldman Sachs, som örutser risker på nedsidan för europeiska försvarsbolag inför 2025.
  • Analytikern Sash Tusa ser inte samma risker och menar dock att Saab är väl positionerat.
  • Bland övriga analytiker är bilden också splittrad, och blankningarna har ökat i Saab på sistone. Småsparare valde att köpa fler aktien under fallet.

"Värderingsrisker" – och ökad blankning

Enligt analysen från Goldman Sachs handlas många försvarsaktier till historiskt höga multiplar, kunde vi igår rapportera. Banken menar att riskerna för europeiska försvarsbolag är på nedsidan inför 2025. Saabs aktiekurs föll kraftigt på skyhög volym i kölvattnet av rapporten, liksom kursen för andra europeiska försvarsaktier som tyska Rheinmetall och brittiska BAE Systems.

Vi kan också notera att blankningsnivån har tickat upp i Saab-aktien under den senaste månaden, från under 2 procent till idag närmare 3 procent. Det verkar således som att allt fler tror på nedgång i aktien.

Saab högt värderat – men väl positionerat

Sash Tusa, flyg- och försvarsanalytiker hos Londonbaserade Agency Partners, håller med om att Saab är högt värderat. Han menar dock att detta beror på att vi befinner oss i ett tidigt skede av den europeiska återupprustningen. Tusa, som tidigare arbetade som försvarsanalytiker på Goldman Sachs, har inte läst bankens senaste rapport men är övertygad om att Saab är väl positionerat.

"Oavsett vilket P/E-premium du tror att aktien är på nu, kommer den att minska väldigt snabbt", säger Tusa till Affärsvärlden. Han förutspår att omfattningen av den europeiska upprustningen kommer att fortsätta in på 2030-talet, särskilt om Donald Trump väljs till president senare i år.

“Vi tror att hela sektorn borde handlas högre, men vi ser Saab som en av vinnarna i den mycket tidiga cykeln av återupprustning som vi befinner oss i”, avslutar analytikern som också har ett köpråd för Saab.

Övriga analytiker om Saabs framtid

Tidigare i april inledde analysfirman ABG Sundal Collier bevakning av Saab, med en säljrekommendation och en riktkurs på 600 kronor. Detta innebär en potentiellt betydande nedsida från nuvarande kursnivåer. ABG menar att marknaden underskattar de risker som är kopplade till Saabs verksamhet.

Som motpool kontrade storbanken SEB med en höjning av riktkursen för Saab till 960 kronor (765), men där man upprepar rådet behåll.

Hur agerar då Sveriges småsparare?

Gårdagens ras fick i varje fall Nordnets sparare att stortanka i aktien, kan vi rapportera. "Saab var den överlägset mest nettoköpta aktien under gårdagen bland Nordnets svenska kunder, oavsett om vi ser till antal kunder som köpte aktien, antal affärer och i volym. Aktien var också den absolut mest handlade", skriver Nordnets ekonom Frida Bratt.

Nordsett har sett en ny köpvåg i Saab sedan årsskiftet och även efter Rysslands invasion av Ukraina.  "Suget efter bolag som kan leva på strukturella trender är stort, och Saab är därmed en aktie som lockar. Många vill vara med på tåget, och man såg chansen att komma in till en förmodad rabatt under gårdagens ras", säger Bratt.

Antalet ägare har ökat med 88 procent sedan januari 2023 på Nordnet och sedan början av 2024 har antalet ökat med 44 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt