”Onormalt hög” fakturering får Trafikverket att granska stora projekt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

”Onormalt hög” fakturering får Trafikverket att granska stora projekt

”Onormalt

Trafikverket har beslutat att genomföra extra revisioner av flera av sina största infrastrukturprojekt, inklusive Västlänken och Förbifart Stockholm. Beslutet kommer efter att man upptäckt "onormalt hög" fakturering och behöver mer underlag för att förstå kostnadsökningarna.

  • Extra revisioner av stora infrastrukturprojekt.
  • Kostnadsökningar kräver mer underlag.
  • Byggjättar som Skanska och NCC involverade.

Enligt Dagens Industri har Trafikverket beslutat att genomföra extra granskningar av projekt som Västlänken och Förbifart Stockholm. Revisionerna är ett resultat av att man upptäckt "onormalt hög" fakturering i dessa projekt.

Stora projekt under luppen

Patrick Guné, chef för verksamhetsområde Stora projekt på Trafikverket, förklarar att myndigheten sett stora kostnadsökningar i flera av projekten. "Vi ser en stor kostnadsökning i flera av de här projekten. Kostnadsökningar som vi i vissa fall behöver få mer underlag för att kunna förstå. Det är det som ligger bakom att vi gör det här", säger Guné.

Byggjättar och organiserad brottslighet

De omfattande revisionerna involverar stora byggföretag som Skanska och NCC. Trafikverket vill säkerställa att kostnadsökningarna är motiverade och att inga oegentligheter förekommer.

Guné tillägger att entreprenörerna själva välkomnar granskningen, eftersom stora projekt ofta kan locka till sig organiserad brottslighet. "Jag utgår från att vi inte hittar såna oegentligheter här, men gör vi det så kommer vi att agera kraftfullt på det," säger han.

Viktigt att förstå kostnadsökningar

Vi på Börskollen ser att denna typ av granskning är avgörande för att bibehålla förtroendet för stora infrastrukturprojekt och för att säkerställa att skattepengar används på ett effektivt sätt. Trafikverkets initiativ att genomföra extra revisioner visar på en vilja att ta ansvar och noggrant övervaka kostnaderna i sina projekt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Skanska

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt