Skatteverket lockar med snabb skatteåterbäring – men tänk på detta
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skatteverket lockar med snabb skatteåterbäring – men tänk på detta

Skatteverket

Deklarationstiden är här och numera lockar Skatteverket med tidig skatteåterbäring för den som är snabb med att klicka på godkänn-knappen. Men det finns en rad saker att beakta för att maximera dina avdrag och optimera din skattehantering. Sparekonomen Frida Bratt från Nordnet ger råd om att prioritera stora avdrag och att använda tillgängliga hjälpverktyg för att hantera ditt sparande.

  • Det lönar sig att ta en extra titt på din deklaration innan godkännande, trots att Skatteverket lockar med tidig återbäring.
  • Frida Bratt anser att fokus borde ligga på stora avdrag, speciellt om du har sålt bostad, värdepapper eller rest mycket i tjänsten.
  • Det är viktigt att deklarera sparande på ett smart sätt och att använda tillgängliga hjälpverktyg, till exempel Nordnets deklarationstjänst.

Numera lockar Skatteverket med tidig skatteåterbäring för den som är snabb med att klicka på godkänn-knappen. Årets första skatteåterbäring betalas ut redan den 9-12 april, under förutsättning att du har godkänt din deklaration digitalt senast den 3 april och utan några ändringar eller tillägg. Nedan finner du en tabell från Skatteverket som synliggör förutsättningarna för skatteåterbäring;

Förutsättningar Då skickas slutskattebeskedet Då betalas skatte­återbäringen ut
Den som deklarerar digitalt senast 3 april, utan att ändra eller lägga till något.
mellan 8 och 12 april mellan 9 och 12 april
Den som deklarerar senast 2 maj, digitalt eller på papper. mellan 3 och 7 juni mellan 4 och 7 juni
Den som får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast 17 juni (byråanstånd).
Den som inte har fått skatteåterbäringen i april eller juni, till exempel om du har haft anstånd med deklarationen.
mellan 5 och 9 augusti mellan 6 och 9 augusti
Den som inte tidigare har fått besked om din slutliga skatt eller som saknar skatteregistrering i Sverige. mellan 2 och 6 december mellan 3 och 6 december

Källa: Skatteverket.

Läs också: Dags att deklarera – Optimera din skatt med 30 avdragstips

Ta din tid och fokusera på stora avdrag

Frida Bratt från Nordnet vill dock betona vikten av att inte skynda genom deklarationsprocessen. Trots att mycket information redan är ifylld av din arbetsgivare och din bank, är det viktigt att dubbelkolla allt. Detta inkluderar att lägga till eventuella inkomster som inte är förifyllda, skriver hon i ett blogginlägg.

Även om det är lätt att övervärdera vad man kan dra av för och hur mycket det ger i slutändan, är det viktigt att kontrollera att du verkligen har rätt till de avdrag du vill göra. Speciellt om du har sålt bostad, värdepapper eller rest mycket i tjänsten, kan det vara värt att fokusera extra på avdragen.

När räntorna stiger behövs inte längre ett särskilt stort bolån relativt sett, för att slå i det så kallade taket för ränteavdrag. "Allt fler kommer nu bli varse om att det finns en brytpunkt för ränteavdraget, där 30 procent avdrag gäller upp till 100 000 kronor och därefter är avdraget 21 procent", förklarar Frida.

Men det är viktigt att inte glömma att brytpunkten gäller per person, så är ni två i hushållet har ni större möjligheter att fortfarande få fullt avdrag.  "Om en av er slår i brytpunkten, för att hen kanske står för en större del av räntebetalningarna, så kan det vara klokt att fördela om räntebetalningarna så att ni maxar avdraget", skriver hon.

Sparande: Använd hjälpverktyg och deklarera klokt

Hon förklarar att en av anledningarna till att investeringssparkonto (ISK) har blivit populärt är att det undviker komplikationer vid deklaration. Men för de som ska deklarera en aktieförsäljning från en vanlig depå, kan det vara mer komplicerat.

"Stickprovskontroller som Skatteverket gjort tidigare år visar att det blir fel i över hälften av de deklarationer där aktieförsäljning redovisas. Och ibland resulterar felen faktiskt att du betalar mer skatt än nödvändigt", skriver Frida.

Läs även: ISK-skatten skenar - nästan 15 miljarder i år

Det är därför det är viktigt att använda de hjälpverktyg som finns tillgängliga. Nordnet erbjuder en deklarationstjänst som hjälper dig att generera en K4 till deklarationen, och räknar ut eventuella vinster och förluster. Men kom ihåg att du själv måste kontrollera och justera eventuella transaktioner.

En fördel med att äga aktier via vanlig depå är möjligheten att dra av vinst mot förlust direkt. Detta görs automatiskt av Skatteverket när det gäller fonder, men för aktievinst måste du själv göra detta.

"Har du exempelvis en aktievinst på 20000 kronor och en aktieförlust på 10000 kronor så kan du dra av 10000 kronor från vinsten. Då blir skatten 3000 kronor, istället för 6000 kronor", avslutar hon.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt