Proffsen djupdyker: Här är strategin som utklassar indexet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Proffsen djupdyker: Här är strategin som utklassar indexet

Proffsen

OMXS30-indexet, som konstruerades 1986, har länge setts som ett enkelt och billigt sätt att replikera hela Stockholmsbörsen. Men det finns alternativa strategier som har visat sig överträffa indexets avkastning under de senaste åren, enligt Dagens Industri.

  • Två strategier ger ett resultat som är tämligen lika det för OMXS30-indexet.
  • Den tredje stratgein, som bygger på att investera i de 20 minst handlade aktierna bland de 60 mest värdefulla bolagen, ger dock en markant högre avkastning än index.

Dessa strategier involverar investeringar i de mest omsatta aktierna, de mest värdefulla bolagen och de minst handlade aktierna bland de mest värderdefulla bolagen, lyfter tidningen i en färsk analys.

Strategierna i detalj

Först ut är strategin att investera i de 30 mest omsatta aktierna, vilken har givit en avkastning nära index, på 10,5 procents totalavkastning per år under de senaste tio åren.

Nästa strategi innebär att man istället investerar i de 30 mest värdefulla bolagen. Denna strategi har presterat något bättre, 10,9 procent per år, men fortfarande ganska nära första strategin och jämförelseindex.

Den mest lönsamma strategin

Di tipsar dock om en tredje, vilken är den mest lönsamma av deras tre storbolagsstrategier. "De två första strategierna fick fortfarande lite stryk av börsen som helhet. Men nu händer det grejor. Det här är annan sport, så vi har lite andra regler", skriver man.

Strategin innebär att man istället investerar i de 20 minst handlade aktierna bland de 60 mest värdefulla bolagen. Denna strategi har gett en fantastisk totalavkastning på nästan 18 procent per år, vilket är nästan 5 procentenheter bättre än att köpa alla 60. Den har överträffat genomsnittet alla år utom 2016 och 2022.

Denna strategi har visat sig vara särskilt attraktiv för investerare som uppskattar starka huvudägare. Bland de minst handlade bolagen återfinns ofta namn som Wallenberg, Douglas, Lundberg, Bennet och Schörling i toppen på ägarlistorna. Här hittar vi aktier som Latour, Lifco, EQT, Lundbergs, Investor och Atlas Copco.

"De säljer inte sina aktier. Många andra investerare gör det inte heller", avslutar man.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Latour

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt