Så får du exponering mot lönsamma småbolag – till en låg avgift
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Så får du exponering mot lönsamma småbolag – till en låg avgift

Så

Investmentbolaget Svolder erbjuder ett attraktivt alternativ för investerare som söker lönsamma och utdelande små- och medelstora bolag utan de höga avgifterna som förknippas med fonder. Trots en svag utveckling under det senaste året, har Svolders aktie utklassat OMXSPI-index med en uppgång på 381 procent sedan april 2014. Di rekommenderar köp av aktien under vinjetten "Veckans aktie".

  • Svolder grundades 1993 och har sedan dess främst investerat i svenska små och medelstora företag.
  • Aktien har haft en stark utveckling och stigit med 381 procent sedan april 2014, vilket utklassar OMXSPI-index.
  • Med låga förvaltningskostnader och en stabil strategi anses Svolder vara en attraktiv investering trots en svag utveckling under det senaste året.

En stark historik

Svolder grundades 1993 som ett projekt för småbolagsinvesteringar hos Alfred Berg, en av de mest ansedda fondkommissionsfirmorna vid den tiden. Sedan dess har bolaget främst investerat i svenska små och medelstora företag. Trots en svag utveckling under det senaste året, har Svolders aktie stigit med 381 procent sedan april 2014 och utklassar därmed OMXSPI-index.

Di sätter köp på investmentbolaget, då man anser att det ger en aktiv förvaltning till indexpris.

En attraktiv investering – till låg kostnad

Investerare som söker lönsamma och utdelande små- och medelstora bolag utan de höga avgifterna som förknippas med fonder har hittat ett attraktivt alternativ i Svolder. Bolaget värderas i dag till en 4 procents premie i förhållande till det underliggande substansvärdet, vilket inte direkt är billigt men ändå i den lägre delen av bolagets intervall för de senaste åren.

"I fallet Svolder går det dock att motivera en premievärdering om valet ställs mot att köpa en aktivt förvaltad svensk småbolagsfond, vilket är en rimlig jämförelse", skriver Di.

Svolders sköter sin förvaltning till en årlig kostnad på cirka 0,5 procent av förvaltat kapital, vilket är betydligt lägre än svenska småbolagsfonder som i genomsnitt tar 1,5 procent i förvaltningskostnad per år.

"Nuvärdesberäknat, med ett avkastningskrav på 8 procent, betyder skillnaden i förvaltningskostnad att Svolder matematiskt skulle kunna betalas med drygt 10 procents premie i förhållande till substansvärdet", förklarar man.

Stabil strategi och potential när det lossnar för småbolagen

Svolder har en tydlig strategi som går ut på att investera i lönsamma, utdelande bolag på Stockholmsbörsen med ett börsvärde på upp till 20 miljarder kronor. Med sin långa historik och oberoendet av nyckfulla fondandelsägare, är Svolder attraktivt som ankarinvesterare inför börsintroduktioner och fick rejäl tilldelning i framgångsdebuten för lågpriskedjan Rusta.

Bland investmentbolaget senaste aktieköp finner vi bland annat bolag som Arjo, Nolato, Scandic Hotels, MilDef och Xano. Dessutom har bolaget potential att dra nytta av en kommande trendvändning för småbolagsaktier. "Småbolagsaktier, som över tiden normalt slår storbolagen, har haft några svaga år", förklarar Di.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Svolder

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt