Historiskt hög småbolagsrabatt – Därför tror småbolagsförvaltaren på comeback under 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Historiskt hög småbolagsrabatt – Därför tror småbolagsförvaltaren på comeback under 2023

Historiskt

Småbolagen rasade på börsen under 2022. Vad betyder det för småbolagens framtid? Vi har intervjuat småbolagsförvaltaren som nästan alltid slår index.

Petter Löfqvist började arbeta i finansbranschen 1998. 2009 blev han ansvarig småbolagsförvaltare för Evlis småbolagsfond och idag mer än tio år senare sitter han som ansvarig förvaltare för Humles Småbolagsfond.

Sedan 2009 är det endast två år som Petter Löfqvist blivit omsprungen av sitt jämförelseindex CSRXSE; 2016 och 2022.

"Jag vill såklart slå index samtliga år. Även om de fonder jag förvaltat har en sparhorisont på minst 5 år är det självklart att jag vill jag ge de som sparar en överavkastning varje år", säger Petter Löfqvist och fortsätter:

Samtidigt är det viktigt att vara långsiktig. Överavkastning mot index tio av tolv år har gjort att de som varit med från start har fått en överavkastning mot index på över 250 procentenheter."

Dippen som var under 2022 var inte den första som Petter Löfqvist varit med om i sin karriär.

"När jag var grön så hade vi IT-bubblan och precis innan jag fick förtroendet på Evli som ansvarig förvaltare hade vi finanskrisen 2008", säger Löfqvist.

Under förra året var det räntor och inflation som dikterade marknaden. Under 2020 och 2021 var värdering en underordnad faktor, till skillnad från 2022 då vi fick se värderingsmultiplarna krympa ihop rejält för börsen som helhet, och speciellt för de mindre bolagen.

"Vi vet att värderingsmultipeln är en funktion av både pris och förväntade vinster", säger Löfqvist.

På senaste tiden har vinstförväntningarna på både de stora och små bolagen kommit ner och det är många som spår att de ska ner ytterligare, trots att börsen studsat upp inledningsvis nu i början av 2023.

Något jag lärt mig från att ha levt och sovit börsen och småbolag sedan 1998 är att vi måste komma ihåg den långsiktiga kopplingen mellan vinsttillväxt och värdeutveckling. Småbolagen har historiskt ökat sina vinster snabbare än de stora bolagen. Förutsättningarna för de små bolagen att långsiktigt växa sina vinster tror inte jag på något sätt har förändrats för att vi har genomlidit ett svagt aktieår på börsen under 2022", säger Löfqvist och fortsätter:

"Innovation, entreprenörskap, strukturell tillväxt, ledningars aktieägande och synergistiska förvärv är faktorer som drivit småbolagen historiskt och det är faktorer som kommer fortsätta göra det i framtiden också."

Samtidigt är detta den första gången sedan 2014 som vi ser att vi har en småbolagsrabatt, även om det varit nära tidigare. Under 2016 minskade den kraftiga premien från 40% till under 20% och 2018 var premien nere på noll. Men det är först nu som vi ser att siffrorna är negativa och att småbolagen handlas till rabatt.

Vi har varit ner på nästan 20% småbolagsrabatt. Det var länge sedan vi såg siffror som dessa”, avslutar Löfqvist.

Humle Småbolagsfond har i skrivande stund positioner i bolag som Trelleborg, Beijer Ref, AAK, Sagax, Hexpol, Vitec och SOBI.


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt