Småspararfavoriter – men samtidigt några av årets största floppar på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Småspararfavoriter – men samtidigt några av årets största floppar på börsen

Småspararfavoriter

Efter en betydande nedgång under hösten har Stockholmsbörsen nu lyckats repa sig. OMXS-index, som representerar Stockholmsbörsens breda marknad, har klättrat tillbaka till sin högsta punkt sedan juni. Men detta betyder inte att alla aktier haft samma framgång - vissa företag som attraherar många småsparare har haft det betydligt tuffare.

"Många av dessa företag har varit spararfavoriter. De har handlats mycket och ägts i stor utsträckning. Trots deras kraftiga kursnedgång fortsatte de att nettoköpas, även om deras popularitet har minskat under det senaste året," säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

En titt på förlorarna

Några av småspararfavoriter som drabbats hårt under året.

SAS, som har minskat med hela 94 procent.

81 984st ägare hos Avanza och 12 260st ägare hos Nordnet.

SAS är ett skandinaviskt flygbolag. Flygrutterna består av inrikes- och utrikesflyg, med Europa, Nordamerika och Asien som dominerande resmål. Övrig verksamhet som bolaget bedriver förutom passagerarflyg innefattar även transport- och frakttjänster, samt markhantering och tekniskt underhåll.

SBB Norden, som har minskat med 74 procent.

181 551st ägare hos Avanza och 19 070st host Nordnet

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten.

Embracer, som har tappat 42 procent.

Embracer Group förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har en bred spelportfölj med ett hundratal egna varumärken, såsom Saints Row, Goat Simulator, Dead Island och Darksiders.

101 668st ägare hos Avanza och 15 727st hos Nordnet

Nibe, med en nedgång på 29 procent.

108 470st ägare hos Avanza och 18 266st ägare hos Nordnet.

Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder diverse tjänster inom värmelösningar och energieffektivisering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden, med vardera dotterbolags specialistkompetens.

Volvo Cars, med en nedgång på 27 procent sedan årsskiftet.

106 839st ägare på Avanza och 34 476st hos Nordnet.

Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar.

Slutsats för 2023

Trots dessa nedgångar ser 2023 ut att bli ett ganska positivt år för Stockholmsbörsen, med en förväntad uppgång på omkring tio procent för OMXS-index. Men det är viktigt att komma ihåg att detta inte gäller alla aktier. Även om börsen som helhet har återhämtat sig, har vissa företag fortfarande en lång väg att gå.

Detta skriver gp.se.

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.