Spara pengar: Pensionerade sig vid 35 års ålder – "det här ångrar jag mest"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Spara pengar: Pensionerade sig vid 35 års ålder – "det här ångrar jag mest"

Spara

Både miljonärer och de som pensionerat sig tidigt har förmodligen stött på hinder på vägen till den ekonomiska friheten. Steve Adcock, en man som "pensionerade sig" vid 35 års ålder och idag 42 år, delar med sig av sin erfarenhet och de lärdomar han dragit både innan och efter dessa 7 år i "frihet".

  • Steve Adcock, som pensionerade sig tidigt, önskar att han hade sparat och investerat mer aggressivt tidigt i livet.
  • Trots att han följde den allmänt rekommenderade sparnivån på 10%, anser han att det var minimum och att ev. mer behövts.
  • För att uppnå tidig pension sparade Adcock och hans fru 70% av deras inkomst.

Önskar att han hade sparat mer

Adcock, nu författare till "Millionaire Habits", pensionerade sig från sitt jobb 2016 vid 35 års ålder och med omkring 10 miljoner kronor på kontot som snabbt växte tack vare en gynsam ekonomi och börs. Trots sin nuvarande förmögenhet på över 14 miljoner kronor, önskar han att han hade sparat och investerat mer aggressivt tidigt i livet.

"Det är exponentiell tillväxt. Ju längre du investerar, desto mer pengar kommer du att ha vid pension. Punkt," säger han.

Använd gärna vår smidiga ränta-på-ränta-kalkylator för att enkelt själv beräkna ränta-på-ränta-effekten och se vilken effekt "världens åttonde underverk" kan få på ditt sparkapital.

Ränta-på-ränta innebär att man kombinerar avkastning och tid för att på så vis uppnå en kraftfull snöbollseffekt, där ett litet investeringskapital kan växa sig väldigt stort över en lång tidsperiod.

Testa själv: Räkna ut när du kan gå i pension med vår smidiga sparkalkylator

Minst möjliga i början

Adcock minns när han var i 20 års åldern och gjorde det absolut minsta man kan göra ekonomiskt.

"Jag sparade 10%, vilket är en allmänt rekommenderad spar/investeringsprocent av din inkomst," säger han. Här önskar han att börjat spara tidigare och avsatt en större del av inkomst i den åldern innan har dragit på sig stora utgifter så som familj och boende etc. skriver CNBC.

Ökade på sparkvoten – snabbare väg till pension

Adcock och hans fru beslutade sig för att snabba på sin sparplan för att uppnå tidig pension så snabbt som möjligt. De satte upp en strikt budget och kanaliserade 70% av allt de tjänade in i sparande och investeringar.

"Om vi hade haft en 10-årsplan kanske vi inte hade varit så strikta. Men jag ogillade min dåvarande arbetssituation och ville sluta så fort som möjligt, så det var motivationen till att vi gasade på med sparandet", säger Adcock.

Vi på Börskollen är imponerade av parets dedikering och vill verkligen betona vikten av att börja spara och investera tidigt för att uppnå ekonomisk frihet framgent. Men tänk på att sparkvoten inte behöver vara så extrem som 70%, vilket inte är lätt att åstadkomma utan det viktigaste är att komma igång med ett sparande tidigt och hålla i med månadssparande.

Vad är FIRE?

Begrepp som ekonomiskt oberoende, FIRE och ekonomisk frihet har hamnat i hetluften under 2000-talet. Många drömmer om att fly ekorrhjulet som 40-timmars jobbveckan kan innebära, och istället ta tidig pension eller ägna sig åt sådant man brinner mer för. Om du läser det här är du förmodligen också nyfiken på konceptet och frågor som: Hur sparsamt behöver jag leva, hur mycket pengar krävs och hur lång tid tar det att nå dit?

Vägen till att uppnå ekonomisk frihet ser olika ut beroende på:

  • Dina utgifter, idag och i framtiden.
  • Hur mycket pengar du har investerat hittills och fortsatt kan spara per månad.
  • Hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina sparade pengar.

Med rätt strategi är det möjligt att få tillräckligt med pengar från ditt sparande för att kunna leva på det. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att sluta arbeta helt, kanske vill du bara kunna känna större ekonomisk säkerhet eller arbeta färre timmar.

Är du intresserad av att läsa med om detta ämne?

Läs gärna vår stora guide om ekonomisk frihet: Leva på avkastning från sina investeringar; hur mycket krävs och hur gör man?

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt