Stor summering: Så säger analytikerkåren om H&M efter rapporten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Stor summering: Så säger analytikerkåren om H&M efter rapporten

Stor

H&M:s kvartalsrapport överträffade marknadens förväntningar, vilket resulterar i en rad analytikeruppdateringar. Flera banker och analysföretag har höjt sina riktkurser för H&M och bekräftar köprekommendationerna, medan några behåller säljrådet men justerar upp riktkursen. Vi summerar läget!

 • Kepler Cheuvreux höjer riktkursen till "Street High" på 215 kronor från 200 kronor och upprepar köp. Det skulle motsvara en uppsida på knappt 23 procent från nuvarande kurs.
 • Flera andra banker är mer konsevativa och lägst ligger Deutsche, Goldman och BNP med riktkurser på 155 kronor, vilket istället innebär en nedsida på ca 11 procent.

H&M-aktien rusade igår över 15 procent i samband med bolagets kvartalsrapport, men faller idag tillbaka något. Analyskåren har nu fått smälta rapporten och nedan summerar vi den samlade bilden.

Enligt Kepler Cheuvreux kommer H&M:s tvåsiffriga ebit-marginalmål för 2024 att nås genom förbättrad omsättningstillväxt. I sin analys skriver de: "Vi höjer vårt ebit-estimat för 2024 med ytterligare 9 procent till en väntad ebit-marginal på 9,4 procent och noterar att det finns ytterligare potentiell uppsida för bolagets mål".

Handelsbanken och Pareto håller fast vid köpråd

Även Handelsbanken är positiva till H&M:s framtidsutsikter. Banken höjer sina resultatprognoser med cirka 4 procent under prognosperioden efter Q1-rapporten. På helåret spår Handelsbanken en bruttomarginal om 53,8 procent, vilket är endast 0,2 procentenheter lägre än vad H&M uppnådde under 2017.

Pareto pekar på att H&M:s Q1-rapport överträffade förväntningarna och att fokus nu flyttas till försäljningstillväxten under Daniel Ervérs ledning. Paretos prognos pekar på 8,9 procents marginal i år och analyshuset ser därför uppsidesrisker för estimaten.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Ålandsbanken ser potential – medan Jefferies är mer skeptiska

Ålandsbanken ser förutsättningar för försäljningstillväxt under återstående kvartal i räkenskapsåret, särskilt tack vare förbättringar i USA och Tyskland, H&M:s två största marknader. Banken höjer sina vinsteestimat per aktie för prognosperioden med 3-5 procent och ser ett långsiktigt värde på aktien kring 250 kronor om H&M kan hålla 10 procents marginal över tid.

Affärsvärlden å sin sida har också kommenterat den nuvarande statusen för H&M:s aktie; "Aktien är nu upp 20 procent sedan vårt köpråd i februari. Vi tror inte det är någon stress att sälja aktien på de här nivåerna och ser en uppsida närmare 20 procent på några års sikt. Vi är dock inte tillräckligt lockade för att bibehålla köprådet utan ställer oss neutrala till H&M", skriver Affärsvärlden.

Trots en i grunden positiv rapport ifrågasätter Jefferies bolagets förmåga att uppnå sitt marginalmål på 10 procent till 2024. Jefferies egna modell förutser en rörelsemarginal på 8,1 procent för innevarande räkenskapsår. En förväntad omsättningsökning på 3 procent nästa år väntas driva upp marginalen till cirka 9 procent, men det är fortfarande under bolagets mål.

Analyshuset menar att H&M:s aktie inte är särskilt attraktivt värderad, med tanke på marginalprognosen och ett förväntat p/e-tal på 18,2 gånger för nästa räkenskapsår. Detta leder till att Jefferies råd till investerare fortsätter att vara "behåll", men en uppjustering av riktkursen.

Summering av samtliga analytiker

Nedan summerar vi samtliga hittills inkomna analysrevideirngar sedan rapporten släppts under gårdagen. Högst ser vi att Kepler ligger med sin riktkurs på 215 kronor, vilket skulle motsvara en uppsida på knappt 23 procent från nuvarande kurs på 175 kronor.

Lägst ligger Deutsche, Goldman och BNP med riktkurser på 155 kronor, vilket istället innebär en nedsida på ca 11 procent.

 • Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för H&M till 215 kronor (200), upprepar köp
 • Danske Bank höjer H&M till köp (behåll), riktkurs 205 kronor
 • Pareto Securities höjer riktkursen för H&M till 205 kronor (195)
 • DNB höjer riktkursen för H&M till 200 kronor (180), upprepar köp
 • Bryan Garnier höjer riktkursen för H&M till 195 kronor (185), upprepar köp
 • Barclays höjer riktkursen för H&M till 190 kronor (175), upprepar övervikt
 • Telsey Advisory höjer riktkursen för H&M till 185 kronor (170), upprepar market perform
 • Jefferies höjer riktkursen för H&M till 170 kronor (150), upprepar behåll
 • RBC höjer riktkursen för H&M till 190 kronor (165), upprepar sector perform
 • Deutsche Bank höjer riktkursen för H&M till 155 kronor (140), upprepar sälj
 • Goldman Sachs höjer riktkursen för H&M till 155 kronor (135), upprepar sälj
 • BNP Paribas Exane höjer riktkursen för H&M till 155 kronor (145), upprepar underperform

Tips: Det är intressant att se hur analytikerkåren reagerar på H&M:s starka kvartalsrapport. Om du vill ha stenkoll i realtid tipsar vi om vår smidiga sida Riktkurskollen där du kan följa samtliga analysrevideringar i realtid.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hennes & Mauritz

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hennes & Mauritz

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt