Storbanken stuvar om i portföljen – fordonsunderleverantören plockas in
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Storbanken stuvar om i portföljen – fordonsunderleverantören plockas in

Storbanken

Swedbank har beslutat att plocka in Autoliv i sin fokusportfölj efter en nedgång i aktievärdet under juni. Banken ser en återhämtning i den globala fordonsproduktionen och en förstärkning av bolagets rörelsemarginal som positiva faktorer. Alimak ersätts för att ge plats åt Autoliv, trots Alimaks tidigare starka avkastning.

  • Autoliv inkluderas i Swedbanks portfölj på grund av attraktiv värdering.
  • Förväntad återhämtning i global fordonsproduktion och rörelsemarginal.
  • Alimak ersätts i portföljen trots tidigare stark avkastning.

Enligt Swedbank har Autoliv, en underleverantör till fordonsindustrin, nu tagit plats i bankens fokusportfölj efter en nedgång i aktievärdet under juni. Banken ser en hög potential i bolaget i förhållande till den risk som tas, med prognoser om en god vinstutveckling under de kommande åren. Det här uppger banken på sin placeringssajt Aktiellt.

Autolivs marknadsledande position

Autoliv är verksamt inom passiv fordonssäkerhet och har en marknadsandel på 45 procent. Bolaget levererar säkerhetsbälten, airbags och rattar till alla större biltillverkare. Försäljningen är geografiskt fördelad med 27 procent i Europa, 34 procent i Nordamerika och 39 procent i Asien, varav Kina står för 20 procent.

Strängare säkerhetskrav och elektrifiering

Ökade säkerhetskrav driver en fortsatt strukturell tillväxt för Autoliv, även på tillväxtmarknader. Bolagets verksamhet påverkas inte negativt av övergången till elfordon, och under 2022 tog Autoliv mer än 40 procent av elbilstillverkarnas beställningar, skriver Swedbank i analysen. Bolaget utvecklar även nya produkter för elfordon och drar nytta av skalfördelar som marknadsledare.

Efter utmaningar som covid-19 och halvledarbrist förväntas den globala produktionen av lätta fordon återhämta sig, särskilt i Europa och Nordamerika. Autoliv har en stark position i Kina, där bolaget tar över 50 procent av beställningarna från kinesiska leverantörer.

Förväntad tillväxt och ekonomisk styrka

Swedbank prognosticerar en försäljningstillväxt för Autoliv på 5,7-7,0 procent under 2024-2025, med en successiv förstärkning av rörelsemarginalen från 8,8 procent 2023 till 10,7-11,5 procent 2024-2025. Detta förväntas leda till en justerad rörelseresultattillväxt om i genomsnitt 22 procent under samma period. Balansräkningen är stark, och det fria kassaflödet ger stöd för ytterligare utdelningar till aktieägarna.

Alimak får alltså lämna portföljen trots att ”förutsättningar finns för en fortsatt god utveckling i såväl bolag som aktie”, skriver banken.

Vi på Börskollen ser fram emot att följa Autolivs utveckling i portföljen, där potentialen bedöms som hög i förhållande till den tagen risken. Bolagets attraktiva värdering och goda utsikter gör det till en intressant investering enligt Swedbank.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt