Storbankens analys: 5 gruvaktier att satsa på för 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Storbankens analys: 5 gruvaktier att satsa på för 2024

Storbankens

Trots att gruvsektorn har haft ett tufft år 2023, tror Deutsche Bank på en stark återhämtning för 2024. Enligt bankens senaste analys förutspår de att kopparpriset kommer att stiga till 10 000 dollar per ton och pekar ut sina fem bästa aktier i sektorn.

Kopparpriset är på väg att notera den andra veckan i rad med stigande pris i spåren av att Kina ökat stödet för fastighetssektorn. Under 2023 har dock gruvindexet kraftigt underpresterat jämfört med börsen. Denna trend förväntas dock vända under 2024, enligt Deutsche Banks senaste analys.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Svag efterfrågan och underinvesteringar

Analytikerna förutser en fortsatt svag efterfrågan under första halvåret 2024, men menar att detta redan har prissatts in i aktiekurserna.

Deutsche Bank förutspår att metallmarknaderna kommer att hitta en balans mellan utbud och efterfrågan under 2024, vilket kommer att leda till ett underskott 2025. De tror därför att kopparpriset kommer att nå 10 000 dollar per ton mot slutet av 2024, vilket skulle innebära en ökning på över 18 procent från dagens nivåer.

Positiva utsikter trots utmaningar

Trots utmaningar med underinvesteringar i branschen sedan mitten av 2010-talet, hävdar Deutsche Bank att kopparindustrin inte genererar några kassaflöden med de nuvarande metallpriserna, samtidigt som kostnaderna för nya projekt troligen har ökat med mer än 30 procent.

Banken noterar emellertid att efterfrågan i Kina har överraskat under 2023 på grund av snabb tillväxt inom elektrifierade fordon och förnybar energi. Detta kan ge ytterligare stöd för prisökningen nästa år.

Deutsche Banks favoritaktier i sektorn är Anglo American, Rio Tinto, Teck, Glencore och Norsk Hydro.

Men även Boliden har fått en köprekommendation från banken med en riktkurs på 380 kronor, vilket motsvarar en kurspotential på nästan 30 procent. Dock räknar bankens analytiker med att Bolidens utdelning för nästa år minskar med över 70 procent till 7,30 kronor per aktie.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boliden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt