"Sträck på dig" – förhandla med banken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Sträck på dig

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen.

För bankerna fortsätter det höga ränteläget vara en bra affär. Nordea redovisade en vinst på nästan 21 miljarder kronor för årets första kvartal. De andra storbankerna väntas följa efter med mångmiljardvinster nästa vecka.

Låntagarna kämpar dock fortsatt med höga räntekostnader.

FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark har flera tips på hur man kan förhandla ned sin bolåneränta.

Först och främst bör man jämföra vilka räntor bankerna erbjuder men inte bara listräntorna, alltså räntesatsen som marknadsförs utåt. Deras “första bud” om man säger så.

– Bankerna är tvungna att även redovisa sina genomsnittsräntor, alltså snittet på vad alla kunder betalar i ränta. Man kan jämföra dem på konsumenternas.se och se hur man ligger till, säger Moa Langemark.

Kan spara tusenlappar

Som exempel betalar en person med ett bolån på tre miljoner kronor med en vanlig listränta på 5,9 procent totalt 14 750 kronor i månaden. Om räntan förhandlas ned till bankernas genomsnittsränta på 4,8 procent så hamnar månadskostnaden istället på 12 000 kronor.

Nästa steg är att höra av sig till olika banker, fråga vad de kan erbjuda och om det bästa erbjudandet kan matchas av de andra.

– Försök inte dölja för din bank att du ser över ditt lån för att få bästa villkor. Ibland räcker det att begära ut ett amorteringsunderlag på bolånet för att de ska höra av sig med ett nytt erbjudande.

Utöver bolåneräntan kan det vara bra att se till helhetsbilden. Kanske kan en bank ge dig en bättre ränta på ett sparkonto. Vissa erbjuder ränterabatt på bolånet om man till exempel flyttar över sin tjänstepension.

– Många banker erbjuder den typen av paket men bör man tänka över ordentligt. Tjänstepensionen är en stor del av ens framtida ekonomi, så hoppa inte på något med högre avgifter bara för att få ett billigare bolån.

Uppföljning

Sist men inte minst ska man följa upp sitt bolån och fortsätta jämföra räntor. En bra tidpunkt att göra det kan vara om man har en ränterabatt som går ut.

– Om du har koll på din ekonomi och är en person som betalar i tid så kom ihåg att du är en attraktiv kund för banken. Det är lätt att man kommer dit, lite med mössan i handen, när man ska be om ett lån. Gör inte det utan sträck på dig istället, säger Moa Langemark avslutningsvis.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt