Svensk industri lyfter – pristrycket ökar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Svensk industri lyfter – pristrycket ökar

Svensk

Pristrycket ökar i leverantörsledet när svensk industri tar fart igen, visar ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf. - Det kan bli högre konsumentpriser så småningom, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Men det handlar inte om någon dramatik i de siffror som nu kommit och det dröjer innan prisökningarna märks av för konsumenter, tror Torbjörn Isaksson.

– Det kan möjligen göra att priserna på varor i konsumentledet så småningom också blir lite högre. Men det är inga stora effekter, säger han.

– En stor del av det här året kommer snarare att karaktäriseras av att det är ett stort utbud av billiga varor på världsmarknaden, tillägger han.

"Inga skäl att ändra inflationsprognosen"

Han påminner om den att vi haft en kraftigt fallande efterfrågan på varor och nedgång i global handel i över ett år – en nedgång som gör att utgångsläget för svensk och global industri är ganska lågt när det gäller efterfrågan. Detta gör att det pristryck som syns i inköpschefsindex för industrin inte oroar honom.

– Jag ser inga skäl att ändra inflationsprognosen av det som har kommit nu.

Isaksson tror inte längre att Riksbanken sänker styrräntan i juni. Men han tror det blir sänkningar på de fyra sista räntemötena i år – ned till en styrränta på 2,75 procent i december.

– Vi bygger vår prognos på att inflationen kommer att bli lägre än Riksbankens prognos. Därför bedömer vi också att räntan kommer att sänkas mer än vad Riksbanken signalerar.

"Mer luft under vingarna"

Riksbankens räntebana pekar mot två räntesänkningar under andra halvåret i år, ned till 3,25 procent i december.

Inköpschefsindex visar att uppgången inom industrin i år har "fått lite mer luft under vingarna den sista tiden", enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för indexet på storbanken Swedbank.

– Framförallt är det orderingången och produktionen som driver, säger han.

Han ser även tecken på ökad produktivitet. Sysselsättningen sjunker något trots ökad produktion. Till det kommer ökad optimism i industriföretagens produktionsplaner.

Fakta: Pristrycket ökar med metallpriser och svag krona

Tillväxten inom industrin tar fart, enligt ett nytt inköpschefsindex för sektorn från Swedbank och Silf, som lyfter till 54,0 i maj från reviderade 51,9 i april.

Nivån i maj är den högsta på två år och nära det historiska genomsnittet på 54,3. Ett indextal över 50 antyder ökad aktivitet i sektorn.

Delindex för industriföretagens produktionsplaner lyfte till 60,4, vilket är den första noteringen över 60 på 15 månader.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 55,4 i maj, upp från 53,4 i april. Högre globala metallpriser och en svag krona kan ha bidragit till prisuppgången, enligt Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar.

Källa: Swedbank och Silf

Källa: Joakim Magnå/TT, Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt