Tiktok-profilen: "Fokuserar inte på bitcoinkursen"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tiktok-profilen: "Fokuserar inte på bitcoinkursen"

Tiktok-profilen:

Sedan tre år tillbaka driver 22-åriga Ammy Edberg Tiktok-kontot "BTchick", där hon i korta videoklipp pratar om bitcoin inför tusentals följare. Hon är en del av en växande bitcoin-gemenskap.

Ammy "BTchick" Edberg fick upp ögonen för bitcoin för fyra år sedan. I hennes fall var det intresset för orättvisor i världen som var drivande.

Hon tycker att bitcoin bidrar till stora möjligheter och en ny ekonomisk infrastruktur, framförallt i utvecklingsländer.

– Jag blev insatt i de problem som finns i dagens monetära penningsystem och letade efter alternativa lösningar. Det var det som ledde mig in på bitcoin.

Andelen kvinnor växer

Hon började då lära sig mer om kryptovalutan och startade efter en tid Tiktok-kontot "BTchick".

– Det finns en sådan stor kunskapslucka i min generation, kanske framförallt bland tjejer, som jag vill fylla. Tiktok är en bra plattform för det, säger hon.

Kontot "BTchick" har över 4 600 följare på Tiktok och över 21 000 gillamarkeringar. Majoriteten av hennes följare är killar eller män men andelen tjejer och kvinnor som följer henne växer. När hon först startade sitt konto fick hon många negativa kommentarer.

– Någon skrev till exempel 'ta aldrig tips från en tjej i bitcoinbandana på Tiktok, är det här ett skämt eller.' Men nuförtiden får jag mest positiv feedback och folk tycker att det är kul med en ung tjej som förstår sig på och förmedlar värdet av bitcoin, säger hon.

Handlar inte om snabba pengar

Bitcoingemenskapen gläds förstås efter de nya rekorden för bitcoinkursen. Men de som verkligen förstår värdet av bitcoin stannar kvar även om kurserna går dåligt, tillägger hon.

– Det är klart att det är tråkigt för att det skapar så mycket onödigt ifrågasättande. Men vi fokuserar inte på bitcoinkursen, utan på tekniken.

Hon säger att det främst var de som var nytillkomna i bitcoingemenskapen som påverkades när kursrasen skedde.

– Då var det många som tappade tron på bitcoin, vilket märktes när kursen gick ner. Men bitcoin handlar inte om att "get rich quick" (tjäna snabba pengar).

Enligt Ammy Edberg finns det utan tvekan en framtid för bitcoin som finansiellt instrument och valuta. Hon berättar att hon själv bland annat har köpt kaffe och handlat på apoteket med bitcoin – men inte i Sverige.

– Det är ingen fråga om att det finns en framtid för bitcoin, säger hon.

Fakta: Kryptointresset ökar

På nätbanken Nordnet har antalet svenska kunder som handlar med bitcoin ökat med 88 procent i mars jämfört med i oktober i fjol. När det gäller antal affärer så är det hittills i mars tre gånger så många jämfört med i oktober 2023. Däremot rör det sig om en begränsad grupp då det endast är några tusentals kunder som handlar, enligt Nordnet.

På Avanza har antalet kunder som handlade med kryptorelaterade instrument, alltså inte bara bitcoin, ökat med över 300 procent i februari jämfört med september i fjol. Antalet affärer ökade med över 500 procent och omsättningen ökade med nästan 800 procent. Antalet ägare med kryptoinstrument ökade däremot bara med drygt 10 procent sedan september.

Källa: Nordnet, Avanza.

Källa: Beata Wallsten/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt