Tipset: Undvik politisk risk – och satsa på aktier med politisk potential
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tipset: Undvik politisk risk – och satsa på aktier med politisk potential

Tipset:

Att investera i bolag med politisk potential kan vara en lönsammare strategi än att investera i bolag med politisk risk, speciellt för långsiktiga och passiva investerare, lyfter skribenten Marcus Hernhag. Detta påvisas i en jämförelse mellan två bolag i helt olika sektorer, friskolekoncernen Academedia och industrigrossisten Beijer Ref.

  • Politisk potential, som gröna satsningar, ger generellt sett högre värderingar än politisk risk som regleringar och skatter.
  • Beijer Ref, som gynnas av utfasningen av äldre och miljöfarligare köldmedia, vinner över Academedia i en jämförelse över fem ronder.
  • Academedia, trots en låg värdering och en stabil utdelningstrend, lider av politisk risk i form av diskussioner kring vinsttak och skatter.

Politisk potential vs politisk risk

Vård och skola är exempel på sektorer med politisk risk, med skatter och regleringar som påverkar branscherna. Bolag i dessa sektorer tenderar att ha lägre värderingar än de med politisk potential, som gröna satsningar, skriver Marcus och lyfter Beijer Ref, som gynnas av utfasningen av äldre och miljöfarligare köldmedia.

Academedia, som minst sagt har hamnat i ramljuset efter Akelius misslyckade köp, vinner värderingsronden, med en aktie som handlas till cirka tio gånger årsvinsten, vilket är lågt för att vara en konjunkturstabil efterfrågan och stadigt ökande intäkter.

Beijer Ref å andra sidan värderas tre gånger så högt och är mer konjunkturkänslig, skriver Marcus. Beijer Ref tar hem segern när det kommer till vinsttillväxt per aktie.

Slutgiltig vinnare

Marcus jämför också bolagen baserat på utdelningstrenden, politisk risk och kurstrenden. Gällande utdelningen drar bolagen hyfsat jämnt, men svag fördel till Beijer Ref, gällande den politiska riskbilden så ligger Academedia betydligt sämre till och för långsiktiga investerare gillar kurstrenden för Beijer Ref.

Matchen går därför till Beijer Ref, trots Academedias till synes låga värdering.

"Det strategiskt rätta är även framöver att vara mer långsiktig i bolag som Beijer Ref med politisk potential som gröna satsningar, medan de med risker i form av vinsttak och skatter är för mer kortsiktiga och trendföljande placerare," avslutar Marcus.

Mer hos Börskollen: Chefsstrategens två aktiefavoriter just nu

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt