Topplistan: Aktierna med största chans för en "short squeeze"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Topplistan: Aktierna med största chans för en "short squeeze"

Topplistan:

Enligt en analys av Placera, med data från Holdings, har blankarkollektivets aktivitet på Stockholmsbörsen ökat. Det totala beloppet av blankat kapital har fördubblats sedan början av året. Men i vilka bolag är sannolikheten högst för en så kallad ”short squeeze”?

  • Blankarkollektivet har ökat sin aktivitet på Stockholmsbörsen, med det totala beloppet av blankat kapital fördubblat sedan början av året.
  • Placera har analyserat vilka bolag som har störst potential för en ”short squeeze”.
  • Blankarkollektivet har haft flera framgångsrika blankningar det senaste året, inkluderat bolag som SBB, Sinch, Hexatronic, Nibe och Mips.

Blankning innebär att investerare lånar aktier för att sedan sälja dem med ambitionen att i framtiden köpa tillbaka dem till ett lägre pris. Detta görs i hopp om att kunna behålla mellanskillnaden när aktierna återlämnas. Processen för att köpa tillbaka dessa lånade aktier kan skilja sig åt och behöver inte nödvändigtvis påverka aktiepriset nämnvärt.

Tips: Hos Börskollen hämtar vi löpande blankningsdata från Finansinspektionen och på vår sida Blankningskollen kan du följa utveckligen i realtid och se topplistan med de mest blankade aktierna idag.

Framgångsrika blankningar

Blankarkollektivet har haft framgångsrika blankningar genom åren, med fullträffar i bolag som SBB, Sinch, Hexatronic, Nibe och Mips.

Dessa framgångar kan tillskrivas flera faktorer, inklusive högt värderade aktier, många privatinvesterare och en skuldsättning präglad av kort bindningstid, skriver Placera.

Läs även: Börsexperten: Lönt att gå emot blankarna – i dessa två aktier

Bolagen med störst potential för en "short squeeze"

Placera har analyserat vilka bolag på Stockholmsbörsen som har störst potential för en så kallad ”short squeeze”, det vill säga en snabb och kraftig kursuppgång som kan tvinga blankare att skynda på att köpa tillbaka de lånade aktierna för att undvika större förluster.

Denna analys bygger på två parametrar: andelen blankat kapital och likviditeten i bolagets aktie. Detta översätts sedan till ”DTC” (”Day To Cover”) vilket kan översätts till ”Dagar att täcka" på svenska – med andra ord de aktier där det behövs flest antal dagar att i primärmarknaden att kunna köpa tillbaka de blankade aktierna.

Bolag Tot. blankat kapital "DTC" (primärmarknaden)
Beijer Ref B -7,7% 64
Scandic Hotels Group -15,9% 45
Securitas B -8,7% 43
Elekta B -11,3% 41
HMS Networks -3,5% 38

Källa: Placera/Holdings, 2024-03-20

"Att endast stirra sig blind på blankning vid investeringar är ingen lyckosam strategi för att tjäna pengar. Antalet dagar att köpa tillbaka de blankade aktierna kan däremot vara en relevant datapunkt i analysen", avslutar Placera.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt