Börsexperten: Lönt att gå emot blankarna – i dessa två aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börsexperten: Lönt att gå emot blankarna – i dessa två aktier

Börsexperten:

Bland de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen finns det både riskfyllda investeringar och potentiella godbitar, enligt Marcus Hernhag. Även om vissa bolag har höga skulder eller står inför svagt konjunkturläge, finns det andra där blankarna kan ha misstagit sig. Två exempel som Hernhag pekar ut är Beijer Ref och Avanza.

  • Blankare spekulerar ofta på kursnedgångar och i vissa fall kan de ha rätt, men i andra fall kan de missta sig.
  • Beijer Ref och Avanza är två intressanta exempel där Hernhag tror att blankarna kan ha fel.

Fortsatt hög blankning – trots kurskollaps

Blankning innebär att aktörer spekulerar i kursnedgångar. Bolag som SBB, Intrum, JM, Embracer och Electrolux har höga grad av blankning på grund av höga skulder eller svag konjunktur. Men frågan är varför blankarna fortfarande ligger kvar i hög grad i dessa aktier? "Uppenbarligen vädrar de mer blod," skriver Marcus i ett inlägg hos Privata Affärer.

SBB, som länge har varit den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen, har sett sin aktiekurs falla samman och blankarna har tjänat storkovan på att ligga korta i aktien. Aktuell blankning, vilken du smidigt kan följa direkt via Börskollen, är fortsatt hög i aktien, men har kommit ner en bit från rekordnivåerna.

Två bolag där blankarna har fel?

Avanza och Beijer Ref är två bolag där Hernhag tror att blankarna har fel. Trots tekniska problem och en kursnedgång på 38 procent sedan toppen i november 2021, ser Avanza ut att vara på väg uppåt igen. Den nya VD:n har utmaningar att ta tag i, men förutsättningarna för fortsatt tillväxt är goda.

"Aktien handlas nu till relativt låga 19 gånger årsvinsten och direktavkastningen har samtidigt stigit till ca 5 procent. Det är ovanligt högt för att vara Avanza", skriver han.

Beijer Ref är en industrigrossist med stor potential inom miljövänlig kylmedia. Efter ett ojämnt 2023 med förvärv i USA och nyemission, ser marginaler och operativt kassaflöde ut att förbättra sig under fjärde kvartalet. Trots eventuella integrationsproblem och svag organisk försäljning på kort sikt, ser Hernhag bolaget som en bra investering på lång sikt.

"Den goda historiken och de spännande tillväxtförutsättningarna borgar för att Beijer Ref är värd sin risk", avslutar han.

Tips: I Börskollens Blankningskollen följer du smidigt de mest blankade aktierna och hur blankarna löpande väljer att agera i aktierna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Beijer Ref

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt