Tro på räntesänkningar eldar på bostadsmarknaden – här stiger priserna mest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Tro på räntesänkningar eldar på bostadsmarknaden – här stiger priserna mest

Tro

Förväntningar om räntesänkningar har gett en positiv skjuts åt bostadsmarknaden, visar nya data. Trots att marknaden ännu inte nått toppen från mars 2022, finns det områden som visar snabb återhämtning.

  • Prisökningar på bostadsmarknaden har rapporterats för tredje månaden i rad.
  • Räntebesked från Riksbanken har tydlig inverkan på bostadspriserna.
  • Stockholms lägenheter och Skånes villor har klarat sig bäst sedan mars 2022.

Prisernas koppling till förväntade räntesänkningar

Det är tydligt att priserna påverkas av förväntan på Riksbankens kommande räntebesked. När Riksbanken i april 2022 meddelade den första höjningen av styrräntan efter en lång period av sjunkande räntor, utlöstes ett fall i bostadspriserna. Nu är situationen på många sätt den motsatta.

”Vi ser en marknad som startade starkt i början av året och nu har fortsatt. Hushållen ser ett ljus i tunneln ekonomiskt vilket gör att fler än tidigare vågar vara med i budgivningar”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Stigande priser och förväntan om framtiden

Som vi tidigare har belyst kunde SBAB nyligen rapportera om en prisuppgång på 1,9 procent i mars jämfört med februari. Detta är nu tredje månaden i rad som priserna på bostadsmarknaden går upp.

Ny statistik från bostadsportalen Boneo visar samtidigt på en kraftig ökning i förtroendet för bostadsmarknaden. Majoriteten av såväl mäklare som köpare tror på stigande bostadspriser, samtidigt som köpbenägenheten bland Boneos besökare når nya höjder.

Ytterligare data från Hemnet visar också på mindre ökningar både på lägenhets- och villamarknaden i mars, där bostadsrätterna i Västra Götaland stod för största prisökningen med en ökning på 2,8 procent.

Aktuell prisutveckling

När Hemnet jämförde priserna i mars med toppnoteringen från mars 2022, hade priserna i genomsnitt sjunkit med drygt 10 procent. Lägenheterna i Stockholm och villorna i Skåne hade klarat sig bäst, med ett fall på 7,5 procent respektive drygt 7 procent. Däremot hade villamarknaden i Stockholm, som ökade mest under pandemiåren, gått ner närmare 12 procent från toppen.

Enligt Holmberg har vi förmodligen passerat prisbotten. Både prisförväntningar, där fler tror på stigande priser än sjunkande, och ränteprognoser talar för detta. Samtidigt är utbudet fortfarande stort med längre försäljningstider än normalt.

"Vi är fortfarande i en speciell marknad där vi kommer från en lång period av högt utbud. Men nu ser vi att det börjar röra på sig och de säljare som haft möjlighet att vänta har varit vinnare på den senaste tidens uppgångar", säger han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt