Världens 10 bästa "utdelningskungar" – och viktiga nyckeltal för utdelningsinvesterare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Världens 10 bästa "utdelningskungar" – och viktiga nyckeltal för utdelningsinvesterare

Världens

Att ett företag genererar vinst och delar ut pengar är i sig positivt, men det är viktigt att noggrant utvärdera direktavkastningen tillsammans med andra nyckeltal, resonerar Philip Scholtzé på Avanza, och lyfter fram några av världens bästa utdelningsbolag; Dividend Kings!

 • Utdelningsandelen visar hur stor del av vinsten som faktiskt delas ut till aktieägarna.
 • Det fria kassaflödet ger en mer realistisk bild av företagets faktiska vinst, och kan användas för att bedöma företagets förmåga att dela ut pengar till ägarna.
 • Historisk utdelningstillväxt kan vara en indikator på ett företags stabilitet och framtida tillväxtpotential.

Philip menar att företag med en stark historik av ökade utdelningar kan ge en indikation på stabilitet och tillväxtpotential. Men för att fullt ut förstå en företags utdelningshistorik behöver man gräva djupare och även analysera andra ekonomiska indikatorer som utdelningsandelen och det fria kassaflödet.

Topp 10: Dividend Kings – världens bästa utdelningsaktier

På listan Dividend Kings hamnar bolag som höjt utdelningen 50 år i rad:

 1. American States Water
 2. Dover
 3. Northwest Natural Holdings
 4. Genuine Parts
 5. Procter & Gamble
 6. Parker-Hannifin
 7. Emerson Electric
 8. 3M
 9. Cincinnati Financial
 10. Coca-Cola

Tips: hitta mer inspiration till utdelningsaktier i Börskollens stora guide. Där kan du också fördjupa dig mer kring investering i utdelningsaktier och hitta olika topplistor.

Studera utdelningsandelen och det fria kassaflödet

För att förstå om utdelningen är tillräckligt bra för att platsa i din utdelningsportfölj, är det viktigt att ta hänsyn till utdelningsandelen. Denna indikator visar hur stor del av vinsten som företaget verkligen delar ut.

"Hur stor andelen ska vara beror på, men om den är över 100 procent måste du ta reda på varför. Så hög ska och kan den inte vara över tid", argumenterar Philip

Hos Börsdata, en populär tjänst för börsanalys, framgår att en normal utdelningsandel oftast ligger mellan 20-60 procent men även de anser att en andel över 100 procent är detta ett stort varningstecken.

Även om ett företag genererar vinst, är det inte alltid samma sak som att det har pengar att dela ut. Därför är det viktigt att också granska företagets kassaflöde, och särskilt det fria kassaflödet, resonerar han. Om utdelningen överstiger det fria kassaflödet (är högre än 100 procent), kan det vara en varningssignal som kräver ytterligare undersökning.

Läs mer: Till utdelningsportföljen: 10 bolag som ger bra direktavkastning

Vikten av historisk utdelningstillväxt

Att titta på företagets historiska utdelningstillväxt kan ge oss en indikation på dess stabilitet och framtida tillväxtpotential.

"Aktiemarknaden tycker om tillväxt och därför kan det vara viktigare att förstå hur utdelningstrenden sett ut och kan förväntans bli, än att stirra sig blind på hur årets utdelning ser ut."

Företag som regelbundet höjer sin utdelning, som exempelvis de som hamnar på listan av Dividend Kings ovan, har visat en förmåga att generera stabil tillväxt över tid. Börskollen menar att dessa företag kan vara attraktiva för långsiktiga investerare som söker stabila och tillförlitliga avkastningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt