Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Veckans

Veckans mest blankade aktier - Hennes & Mauritz uppåt i listan

Även denna vecka består top tre mest blankade aktier av Scandic, Fingerprint och Electrolux. Ny på listan denna vecka är Thule och Dometic.

Blankningen i Scandic har minskat senaste tiden både när det kommer till antalet aktiva blankare med en position över 0.5% men även totalt blankat kapital. För bara några veckor sedan såg vi 8 st blankare men idag har denna siffra minskat till 5 st aktiva och där TFG Asset Management har den största positionen på 3.43%. Samtidigt har totalt blankat kapital har minskat från 8.82% till att idag ligga på 7.75%.

Blankningen i Storytel däremot fortsätter öka till 4.02%, tidigare 3.28%. Antalet blankare har ökat från 4 st till 5 st och där en majoritet har ökat sin position senaste tiden. JPMorgan Asset Management ligger i täten med en ökning från 0.5% till 0.93% i slutet på februari.

Strax utanför top 15, närmare bestämt på plats 18, hittar vi Hennes & Mauritz. Två nya blankare har dykt up i H&M under veckan som gått och detta är Marshall Wace och Citadel Advisors. Detta gör att totalt blankat kapital nu mer än dubbleras till 2.09%.

Topp 15 mest blankade aktier denna veckan

Bolag Antal blankare Blankat just nu Blankat 7 dagar sedan Blankat 30 dagar sedan
Scandic 5 7.75% 11.13% 12.54%
Fingerprint 1 6.91% 7.06% 7.72%
Electrolux 6 6.25% 6.1% 6.46%
Elekta 5 4.53% 4.39% 4.51%
Storytel 5 4.02% 4.02% 3.28%
Securitas 5 3.46% 3.21% 2.72%
Boozt 4 2.94% 2.91% 2.79%
BHG Group 4 2.94% 2.82% 1.86%
BICO Group 4 2.89% 2.81% 2.3%
Thule 3 2.77% 2.55% 1.97%
Dometic 4 2.72% 2.13% 1.31%
Betsson 3 2.7% 2.7% 2.63%
Orexo 1 2.51% <0.5% <0.5%
Oncopeptides 2 2.26% 2.99% 4.68%
Hansa Biopharma 3 2.24% 2.35% 2.89%

Listan baseras på till Finansinspektionen inrapporterade korta positioner som sammanställs av oss på Börskollen. Sedan december 2021 hämtar vi in och sammanställer aktuell och historiskt blankning. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig när blankningspositioner i bevakade bolag ändras, i realtid.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag i realtid här

Från och med den 13 december 2021 lämnar FI inte längre ut uppgifter om korta positioner under 0,5 procent av aktiekapitalet. Listan inkluderar därmed bara positioner över 0,5 procent.

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som man från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “gå kort aktier”. Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Blankning är en naturlig del av aktiemarknaden. Det är inte något speciellt för Sverige utan fenomenet finns över hela världen. I Sverige är inte aktier särskilt blankade vid en jämförelse med hur det ser ut i exempelvis USA där aktier kan vara väldigt häftigt blankade. Det går även att blanka andra tillgångsslag som råvaror, valutor, index eller kryptovalutor.

För dig som vill hålla lite löpande koll på blankning i dina aktieinnehav så missa inte att ladda hem vår app och skapa en bevakning så ser vi till att notifiera dig så fort blankningen ändras.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt