Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Veckans

Veckans mest blankade aktier - Ökad blankning i Storytel och Thule

Även denna vecka består top tre mest blankade aktier av Scandic, Fingerprint och Electrolux. Ny på listan denna vecka är Thule som har sett blankningen av aktien öka från 1.82% till 2.64% senaste månaden.

Thule har tre aktiva blankare med en position större än den synliga gränsen på 0.5% och dessa är Pelham Capital, AKO Capital samt Park West Asset Management.

Mips som kom in på top 15 listan för ett par veckor sedan har halkat ner till plats 16 och blir således även veckans bubblare. Blankningen i Mips har ökat från 2.13% senast vi rapporterade till 2.23% idag och antalet synliga blankare är fortfarande 3 st men iom att blankingen i stort har ökat mer i bolagen på top 15 så kvalar Mips inte in på top 15 denna vecka.

Storytel har det fortsatt tufft där både antalet blankare och blankat kapital ökat vecka för vecka senaste månaderna. Idag är 4.02% blankat i aktien av totalt 5 synliga blankare. Jämfört med 6 månader sedan då samma summa låg på 1.32% och 2 blankare.

Topp 15 mest blankade aktier denna veckan

Bolag Antal blankare Blankat just nu Blankat 7 dagar sedan Blankat 30 dagar sedan
Scandic 5 7.75% 11.08% 12.64%
Fingerprint 1 7.06% 7.06% 7.71%
Electrolux 6 6.1% 6.54% 6.45%
Elekta 5 4.39% 4.5% 4.4%
Storytel 5 4.02% 4.02% 3.28%
Securitas 5 3.21% 2.72% 2.65%
Oncopeptides 2 2.99% 3.6% 4.78%
Boozt 4 2.91% 2.91% 2.79%
BHG Group 4 2.82% 2.3% 1.32%
BICO Group 4 2.81% 2.81% 2.43%
Intrum 3 2.7% 2.18% 2.18%
Betsson 3 2.7% 2.18% 2.54%
Thule 3 2.64% 2.01% 1.82%
Orexo 1 2.51% 2.51% 2.51%
Hansa Biopharma 3 2.35% 3.06% 2.88%

Listan baseras på till Finansinspektionen inrapporterade korta positioner som sammanställs av oss på Börskollen. Sedan december 2021 hämtar vi in och sammanställer aktuell och historiskt blankning. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig när blankningspositioner i bevakade bolag ändras, i realtid.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag i realtid här

Från och med den 13 december 2021 lämnar FI inte längre ut uppgifter om korta positioner under 0,5 procent av aktiekapitalet. Listan inkluderar därmed bara positioner över 0,5 procent.

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som man från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “gå kort aktier”. Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Blankning är en naturlig del av aktiemarknaden. Det är inte något speciellt för Sverige utan fenomenet finns över hela världen. I Sverige är inte aktier särskilt blankade vid en jämförelse med hur det ser ut i exempelvis USA där aktier kan vara väldigt häftigt blankade. Det går även att blanka andra tillgångsslag som råvaror, valutor, index eller kryptovalutor.

För dig som vill hålla lite löpande koll på blankning i dina aktieinnehav så missa inte att ladda hem vår app och skapa en bevakning så ser vi till att notifiera dig så fort blankningen ändras.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Betsson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.