Villaägarna rusar till batterier för att minska elräkningen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Villaägarna rusar till batterier för att minska elräkningen

Villaägarna

Efter det europeiska elprisets dramatiska uppgång förra året har svenska villaägare rekordinvesterat i solpaneler för egen elproduktion. Nu pekar ny statistik på att batterier är den nästa stora investeringen för småhusägare i landet.

Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi visar data från Skatteverket att cirka 24.000 villaägare beviljats skattereduktion, också känd som det gröna avdraget, för installationen av batterier under de första nio månaderna detta år. Detta är en betydlig ökning jämfört med cirka 14.000 avdrag för batteriinstallationer under hela förra året, och endast 2.000 under 2021.

Installation av hemmabatterier är på väg att bli en folkrörelse. Fler personer skaffar batterier nu än vad som skaffade solceller 2021, säger Anna Werner, VD för Svensk Solenergi

Energilagring blir en folkrörelse

Werner förklarar att hemmabatterier används för att lagra el från den egna solcellsanläggningen och använda eller sälja elen när priset är högt. Dessutom kan batterierna hjälpa Svenska kraftnät att upprätthålla frekvensen i elsystemet.

Enligt Werner börjar villaägare att överväga batterier när de har installerat en solcellsanläggning, eftersom de vill kunna använda sin egen el även när solen inte skiner. Dessutom finns det nu möjligheter att använda batteriet på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad, vilket ökar intresset för att skaffa batterier.

Detta rapporterar di.se om.

Solenergibolag märker ökad efterfrågan

Soltech Energy, ett börsnoterat solenergibolag, har märkt av den ökade efterfrågan på batterier. Detta kommer efter att deras dotterbolag Soldags börjat samarbeta med företaget CheckWatt, som har utvecklat en tjänst som gör det möjligt att länka samman batterier över hela Sverige mot Svenska kraftnät.

"Villaägare med solceller börjar nu inse att de ekonomiska fördelarna från Svenska kraftnät är större än att använda batteriet på traditionellt sätt. Avkastningen är omkring 10-15 gånger högre", säger Martin Tiberg, chef för affärsområde batteri på Soldags.

Enligt Tiberg kostar en batterianläggning med kraftnätsersättning mellan 75.000 och 100.000 kronor.

Svensk Solenergi anser också att investeringar i batterier lönar sig relativt snabbt med tanke på nuvarande priser på stödtjänstmarknaden. Men organisationen varnar för att priserna på stödtjänstmarknaden kan pressas i framtiden, vilket kan försvaga lönsamheten för batteriinvesteringar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SolTech Energy

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SolTech Energy

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt