Voi överväger att lämna London
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Voi överväger att lämna London

Voi

Det svenska elsparkcykelbolaget Voi, med VNV Global som storägare, hotar att dra sig ur London. Bland orsakerna finns hård konkurrens från mindre reglerade elcyklar och restriktiva stadsdelar. VD Fredrik Hjelm har presenterat två alternativ för stadens borgmästare Sadiq Khan.

  • Voi kan lämna London om situationen inte förbättras.
  • Konkurrens från elcyklar och strikta regler för elsparkcyklar anges som orsaker.
  • Två alternativ: Dra sig ur eller expandera med 20 000 elcyklar.

Ekonomiskt ohållbar situation

Enligt Di Digital överväger Voi att lämna den brittiska huvudstaden på grund av vad de beskriver som en ”ekonomisk ohållbar” situation. Voi pekar på flera faktorer, inklusive hård konkurrens från mindre reglerade elcyklar och att endast 9 av 33 stadsdelar tillåter elsparkcyklar.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Två alternativ för framtiden

VD Fredrik Hjelm har i ett brev till Londons borgmästare Sadiq Khan lagt fram två alternativ. Antingen drar sig Voi ur London, vilket skulle skapa ett monopol för konkurrenten Lime, eller så expanderar företaget sin flotta med 20 000 elcyklar till sommaren.

Enligt Christina Moe Gjerde, chef för norra Europa på Voi, är marknadsdynamiken i de över 100 städer där Voi är verksamma generellt sett positiv. ”Just nu halkar London efter med alldeles för strikta regleringar för elsparkcyklar samtidigt som situationen med elcyklarna är kaosartad”, säger hon till Di.

Om inga förändringar sker är Voi beredda att omplacera sina resurser till andra städer med bättre förutsättningar. ”Om inte situationen förbättras flyttar vi hellre vår flotta till andra städer med bättre förutsättningar”, avslutar Christina Moe Gjerde.

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen och kommer att rapportera om eventuella förändringar i Vois beslut.

Börskollen om VNV Global

VNV Global är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern VNV på Mid Cap. VNV Global verkar inom sektorn Finans & Fastighet och aktien har 22791 st ägare hos Avanza samt 4463 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

VNV Global är ett investeringsföretag som satsar på långsiktiga investeringar i huvudsakligen icke börsnoterade företag, både i utvecklade och växande marknader. Deras affärsmodell bygger på att hitta och investera i tillgångar med potential för värdeökning, med särskilt fokus på företag som har starka nätverkseffekter. Deras portfölj inkluderar investeringar inom områden som digital hälsa, mobilitet och online marknadsplatser. Företaget hette tidigare Vostok New Ventures och har sitt huvudkontor i Hamilton, Bermuda.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om VNV Global, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien VNV Global

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt