Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Audientes siktar på byte av marknadsplats till Spotlight - vill nå svenska investerare - vd

Danska First North-bolaget Audientes har siktet inställt på att byta från Nasdaq First North i Köpenhamn till Spotlight i Danmark. Företaget kommer också att satsa på att få mer svenska aktieägare.

Några planer på en dubbelnotering finns dock inte. Tech-aktien kommer även fortsättningsvis att handlas i danska kronor. Börsvärdet är cirka 87 miljoner danska kronor.

“Vi tror att detta kommer leda till att vi kan locka till oss fler svenska investerare. Den svenska aktiemarknaden är större och bättre riktad mot mindre bolag som vårt. Framöver kommer vi att resa mer kapital och då är fokus att locka svenska investerare”, säger vd Steen Thygesen till Finwire.

Audientes grundades 2014 och har sitt huvudkontor i Lyngby, Köpenhamn. Bolaget har riktat in sig mot hörselmarknaden och har utvecklat en billig smart självanpassande hörapparat.

Danmark är världsledande inom hörselområdet och har miljardbolag noterade såsom GN Store Nord och Demant.

“Audientes adresserar inte alls samma marknad som de stora danska aktörerna. De erbjuder exklusiva produkter med en viss typ av klassisk design, ganska dyra produkter. Vår är designad och prissatt som ett headset och är därmed väsentligt billigare”, säger Thygesen.

Flaggskeppsprodukten är Ven, vilket är en smart hörapparat, med enkel passform och som säljs till ett lägre pris än konventionella hörapparater från danska medicinteknikbolag.

“Ven kostar ett par hundra dollar, medan premiumhörapparater kostar tusentals dollar. Vi öppnar med detta upp en helt ny marknad. Samtidigt har vi en spjutspetsteknik med vår självanpassning, med exempelvis en av de senaste chipen från Qualcomm. Vi ser väldigt positivt på framtiden”, säger Thygesen.

Just nu står den indiska expansionen i absolut fokus. Audientes har skapat ett eget dotterbolag i Hyderabad för att underlätta expansionen. Ven har nu också börjat att säljas via hörselkliniker, självständiga återförsäljare och via nätet.

I år spår bolaget att intäkterna blir 23-27 miljoner danska kronor, och då främst på grund av expansionen i Indien. Främst väntas försäljningen genom grossistförsäljning i professionella hörapparatkanaler, men även via nätplattformar som Amazon, Flipkart och dylika lösningar.

Expansionen och framtida produktutveckling kostar också pengar. Ebitda-resultatet väntas bli minus 13 till 15 miljoner danska kronor.

Leveransstörningar har likt princip hela världen även påverkat Audientes.

“Vi arbetar med en svensk tillverkningspartner med verksamhet i Kina. Det är ett nära samarbete. Det har hittills kostat oss lite i förseningar, men just nu har vi inte några störningar”, säger Thygesen.

På lite längre sikt spår Audientes-chefen en fortsatt expansion i Sydostasien.

“Viktiga länder för oss finns i sydöstra Asien, Filippinerna men även stora länder som Japan och Kina är intressanta”, säger han.

Audientes nästa produkt håller också på att utvecklas och certifieras för att säljas i USA, med FDA-godkännande för den kommande OTC-marknaden.

Den formella flytten från Nasdaq First North till Spotlight väntas ta ett par veckor och äga rum under juli-augusti i år.

Ordföranden för Audientes är Povl-André Bendz, som också deläger Sedermera Danmark, ett bolag som till 70 procent ägs av Spotlight Group.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Audientes

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Audientes

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt