Beowulf Mining: Mycket glada att vi är i mål, ser inte problem med finansiering av Kallak - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Beowulf Mining: Mycket glada att vi är i mål, ser inte problem med finansiering av Kallak - vd

Spotlight-noterade Beowulf fick tidigare i veckan äntligen tummen upp av regeringen på sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallak i Jokkmokks kommun. Processen har dragit ut på tiden vilket hängde samman med Miljöpartiets motstånd till gruvan. Efter Miljöpartiet lämnat regeringen fattades beslutet förhållandevis fort.

"Vi är väldigt glada att vi kommit i mål i den här processen efter så många år. Det har varit en så stor väntan från oss och många andra intressenter. Nu kan vi äntligen lämna politiken bakom oss och fokusera på det vi är bäst på, att skapa gruvor", säger vd Kurt Budge till Finwire.

"Det här beskedet var mycket viktigt för Sverige som gruvnation. Att det går att öppna gruvor i Sverige är ett viktigt besked."

Han upprepar att möjligheterna är mycket goda för att skapa en modern gruva.

"Jag upprepar vad jag har sagt tidigare. Vår ambition är att bygga en ‘state of the art’ gruva, som drivs av förnyelsebar energi. Möjligheterna finns i norra Sverige för detta. Förutsättningarna är de bästa", säger han.

"Järnmalmen i Kallak har jättehög kvalitet och det finns avsättningsmarknader i närområdet", fortsätter gruvbolagschefen och nämner att man i norra Sverige satsar på fossilfritt stål.

Kritiker mot gruvan har dels pekat på miljöeffekterna, men även att det kommer att vara svårt att få lönsamhet. Beowulf-chefen pekar på att företaget idag har ett börsvärde på över en miljard kronor. Frågan om finansiering är han inte oroad för nu när regeringen gett tummen upp.

"Osäkerheten har gjort det här projektet svårare än andra. I vanliga fall hade vi kunnat arbeta med partners, men det går inte att attrahera partners när processen är så osäker. Nu däremot är det helt ändrat", säger Budge.

Budge var själv inte på plats i Sverige under veckan då det viktiga beslutet fattades av regeringen. Han var nämligen i Vasa, Finland, och arbetade på Beowulfs andra projekt som handlar om leveranser av anodmaterial där bolaget samarbetar med indiska Epsilon Advanced Materials. Avsikten är att den föreslagna anläggningen i Vasa ska försörja batteri-/celltillverkningsföretag i Europa, som ett komplement till Epsilon Advanced Materials växande anodmaterialverksamhet i Indien. Byggandet sker i två faser och det var med anledning av den kommande anläggningen som Budge var på plats i Finland. Beowulfs egna prospekteringsprojekt i Finland väntas gå framåt kommande år, förutspår han.

"Beowulf befinner sig lite i en sweet spot när det gäller våra tillgångar. I Sverige har vi jättefin järnmalm och i Finland har vi ett intressant grafitprojekt. Båda ligger helt rätt i tiden. Elektrifieringen kräver mängder med metaller, och givet det geopolitiska läget är europeiska gruvor viktigare än på mycket länge", säger Budge.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Beowulf Mining

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Beowulf Mining

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt