Betydelsefulla milstolpar väntar för Kancera - vice vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Betydelsefulla milstolpar väntar för Kancera - vice vd

Läkemedelutvecklingsbolaget Kancera utvecklar en helt ny klass av läkemedel som riktar in sig på det så kallade fraktalkinsystemet - med primärt fokus på behandling av allvarliga inflammatoriska sjukdomar och svårbehandlad cancer. Bolaget har en portfölj med flera kliniska projekt och inom de närmsta 18 månaderna väntas en rad betydelsefulla milstolpar.

Kancera är aktuellt med en pågående optionsteckningsperiod och i en intervju med Finwire förklarar vice vd Peter Selin bolagets projekt och hur strategin ser ut framåt. Han inleder med att beskriva fraktalkinsystemet.

”Fraktalkinsystemet fungerar som ett styrsystem som reglerar en mängd olika immunceller i kroppen som visat sig ha stor betydelse för en rad olika inflammatoriska sjukdomar och även cancer. Vi fokuserar huvudsakligen på akuta skador i vitala organ som hjärta och njurar som orsakas av inflammation och svårbehandlad cancer där immunsystemet spelar roll för tumörtillväxt”, säger Peter Selin.

”Kancera och andra forskargrupper har även visat att fraktalkinsystemet spelar roll för kroniska och autoimmuna sjukdomaroch även skador som uppkommer vid transplantationer. Vi ser därför jättestora möjligheter långsiktigt men fokuserar på akuta sjukdomar initialt”, fortsätter Selin.

Bolagets längst framskridna projekt är med läkemedelskandidaten KAND567, som förvärvades av Astra Zeneca 2016. Kanceras andra läkemedelskandidat, KAND145 har bolaget utvecklat helt på egen hand. KAND145 är en så kallad pro-drug, det vill säga den omvandlas till KAND567 i kroppen och har därmed samma verkningsmekanism. KAND145 har dock i tillägg en rad förbättrade produktegenskaper, som bland annat möjliggör formulering av högre doser i tablettform och längre intravenös behandling.

KAND567 studeras för tillfället i två kliniska studier, en fas 2a-studie i hjärtinfarkt och en kombinerad fas 1b/2a-studie i äggstockscancer. Resultat från hjärtinfarktsstudien förväntas presenteras under tredje kvartalet i år och är mycket betydelsefullt för bolaget. Studien i äggstockscancer har precis initierats och resultat förväntas i slutet av nästa år.

”Något som är helt avgörande för framgångsrik läkemedelsutveckling är ett nära samarbete med ledande läkare inom det aktuella sjukdomsområdet. I slutändan är det läkarna som förskriver läkemedlet till sina patienter, så för en lyckad kommersialisering på marknaden är det kritiskt att säkerställa att din läkemedelskandidat adresserar ett mediciniskt behov och har en tydlig position i behandlingsregimen”, deklarerar Selin.

”I hjärtinfarktsstudien så initierades den av prövaren för studien, Dr. Spyridopoulos och hans forskargrupp på Freeman Hospital i Newcastle, då de i sina egna studier kommit fram till att fraktalkinsystemet kan spela en viktig roll för att minska skadorna efter behandling av hjärtinfarkt. Vidare samarbetar vi i äggstockscancerstudien med organisationen NSGO, som är en samarbetsorganisation för de ledande akademiska sjukhusen och prövarna i Norden inom gynekologisk onkologi. Vi känner oss stärkta av dessa samarbeten som visar på att internationellt ledande läkare ser potential hos våra läkemedelskandidater”, fortsätter Selin.

Likt många andra forsknings- och utvecklingsbolag utgör partnerskap med andra läkemedelsbolag en central del i affärsmodellen.

”Vår strategi är att ingå i partnerskap för att ta våra läkemedelskandidater hela vägen till marknaden. Möjligheten att ingå i finansiellt attraktiva partnerskapsaffärer ökar betydligt om du kan påvisa behandlingseffekt i människa, det vill säga efter fas II-studier. Vi ser därför naturligtvis med stort intresse fram emot utläsning och rapportering av resultat från hjärtinfarktsstudien under tredje kvartalet i år”, avslutar Peter Selin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Kancera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Kancera

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt