Nyhet

Electra

Electra Gruppen rapporterar lägre intäkter och rörelseresultat i fjärde kvartalet

Hemelektronikkedjan Electra Gruppen redovisar lägre intäkter och rörelseresultat i fjärde kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Styrelsen föreslår sänkt utdelning.

Nettoomsättningen sjönk 4,0 procent till 586,0 miljoner kronor (610,4).

Rörelseresultatet blev 14,1 miljoner kronor (15,5), med en rörelsemarginal på 2,4 procent (2,5).

Resultatet före skatt var 15,3 miljoner kronor (14,4).

Resultatet efter skatt blev 12,9 miljoner kronor (11,7), en ökning med 10,3 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 2,47 kronor (2,24), vilket innebär en ökning med 10,3 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 40,9 miljoner kronor (-39,7).

Styrelsen föreslår en utdelning på 3,00 kronor per aktie (3,25), en sänkning med 7,7 procent.
I fjol lämnades även en extrautdelning på 1,00 krona per aktie.

Electra och Elon Group meddelade i december i fjol om avsikten att gå samman för att bilda Nordens ledande frivilliga fackhandelskedja för produkter till hemmet. Samgåendet kommer att ske genom en apportemission. Den sammanslagna koncernen kommer att ha en nettoomsättning överstigande sex miljarder kronor samt erbjuda produkter och tjänster genom fler än 900 butiker ägda av frivilliga fackhandlare och entreprenörer i Norden. Transaktionen är föremål för godkännande av berörda myndigheter och av Electras årsstämma den 28 mars. Electra kommer att namnändra till Elon.

- Vi bedömer att den strukturella förändring som pågår inom detaljhandelsmarknaden kommer att fortgå, kanske ännu hastigare än vad som förutspåtts som en konsekvens av pandemin och dess inverkan på marknadens konsumtionsmönster. Vi känner oss, tack vare vår breda affär och den kommunicerade sammanslagningen med Elon, väl rustade för att hantera denna förändring. Vår grundläggande infrastruktur ger oss möjlighet att göra skillnad för våra kedjors konceptutveckling och vår interna effektivitet, det ger oss ett kvitto på skalbarhet och kostnadseffektivitet i vår affärsmodell. Vår ambition är att ständigt förbättra och komplettera systemen och lösningarna i syfte att bibehålla och förstärka vår konkurrenskraft, kommenterar vd och koncernchef Anneli Sjöstedt i bokslutet.

Electra Gruppen, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning586,0610,4-4,0%
Rörelseresultat14,115,5-9,0%
Rörelsemarginal2,4%2,5%
Resultat före skatt15,314,46,3%
Nettoresultat12,911,710,3%
Resultat per aktie, kronor2,472,2410,3%
Kassaflöde från löpande verksamhet40,9-39,7
Utdelning per aktie, kronor3,003,25-7,7%


http://media.finwire.com/media/FWM006E306-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Elon

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Elon

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt