Nyhet

Fastighetsbolag får svårare att tjäna pengar kommande åren - Di

Fastighetsbolag som äger hyresbostäder kommer få svårare att tjäna pengar i spåren av den höga inflationen, spår Dagens industri.

Finanstidningen förklarar att hyran för kommersiella fastigheter, som kontor och lager, är kopplad till KPI och justeras automatiskt efter inflationen varje år. Enligt Riksbanken väntas inflationen baserat på KPI bli 6 procent i år och 5 procent 2023.

Denna automatiska höjning sker inte för hyresbostadsfastigheter i Sverige, utan där sker istället en förhandling där Hyresgästföreningen förhandlar åt cirka 90 procent av landets 3 miljoner hyresgäster. För 2022 hamnade snitthöjningen på 1,7 procent, och att höjningen för 2023 hamnar i linje med inflationen ser Di inte som troligt. Samtidigt ökar fastighetsägarnas kostnader när bland annat uppvärmningskostnaderna stiger.

De tre fastighetsaktierna som fallit mest i år är SBB (-62 procent), K-Fastigheter (-59 procent) och Klarabo (-46 procent).

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt