Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fingerprint

Fingerprint Cards minskar omsättningen med 60 procent under tredje kvartalet

Teknikbolaget Fingerprint Cards tyngdes i tredje kvartalet av en kraftig nedgång i efterfrågan på smartphones i Kina, till följd av covid-19-relaterade restriktioner i landet. Det hade en betydande negativ inverkan på försäljningen, vilket bolaget tidigare flaggat för.

Omsättningen sjönk 59,6 procent till 143,2 miljoner kronor (354,3). I konstant valuta var minskningen 71 procent.

"Intäktsminskningen sedan förra kvartalet beror på den lagertömning som nu pågår längs hela leveranskedjan. Vi har mycket snabbt gått från en situation där vi tidigare i år begränsades av otillräcklig tillgång till produktionskapacitet på grund av den komponentbrist som rådde i världen, till ett läge där vi, våra leverantörer och våra kunder i stället har att hantera en mycket kraftig minskning av efterfrågan, kommenterar vd Christian Fredrikson.

Han fortsätter: "Det här betyder att branschen nu befinner sig i ett läge med alldeles för stora lager, vilket binder kapital. Vi ser detta hos sensorleverantörer som oss själva, men även längre fram i leveranskedjan hos distributörer, modulhus och mobiltillverkare som, på grund av den tidigare komponentbristen, var tvungna att köpa in produkter många månader i förväg för att säkra upp sin leveransförmåga".

Bruttomarginalen påverkades negativt av ökad priskonkurrens och minskad försäljning. Avskrivningar enligt plan som andel av omsättningen har ökat till 15 procent i tredje kvartalet från den mer normala nivån 6 procent under samma kvartal i fjol.

Ebitda-resultatet blev -38,1 miljoner kronor (32,3).

Rörelseresultatet blev -59,8 miljoner kronor (10,8).

Resultat per aktie hamnade på -0,17 kronor (0,04).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -11,6 miljoner kronor (-45,5).

Fingerprint uppger att mobiltillverkarna först nu börjar närma sig normala lagernivåer. Det innebär att bolaget kommer att kunna börja minska sina egna lager först nu i början på det fjärde kvartalet.

Som tidigare meddelat stärker Fingerprint likviditeten genom att ta in 75 miljoner kronor i hybridkapital och en planerad garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor. Villkoren i nyemissionen har ännu inte kommunicerats.

"Dessa åtgärder stärker likviditeten och gör bland annat att vi kan fortsätta finansiera viktiga kundprojekt och investeringar i forskning och utveckling. Samtidigt genomför vi ett kostnadsbesparingsprogram för att anpassa bolaget till den mer utmanande situationen. Som tidigare kommunicerat förväntas detta program minska driftskostnaderna med cirka 20 procent med full effekt under Q4 2022", uppger Fingerprint-chefen.

Fingerprint Cards, MkrQ3-2022Q3-2021Förändring
Nettoomsättning143,2354,3-59,6%
EBITDA-38,132,3
EBITDA-marginal9,1%
Rörelseresultat-59,810,8
Rörelsemarginal3,0%
Resultat per aktie, kronor-0,170,04
Kassaflöde från löpande verksamhet-11,6-45,5


http://media.finwire.com/media/FWM007CA9B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Fingerprint Cards

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Fingerprint Cards

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.