Fortnox-kollegan Talenom vinstvarnar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Fortnox-kollegan Talenom vinstvarnar

Fortnox-kollegan

Finländska Talenom, som är verksamma inom samma område som affärssystembolaget Fortnox, utfärdar en vinstvarning och sänker utsikterna för 2023. Aktien föll nästan 9 procent på Helsingforsbörsen strax innan stängning på torsdagen.

De sänkta utsikterna hänvisas till den övergripande ekonomiska nedgången i Finland och Sverige.

"Den svaga konjunkturcykeln har lett till minskad kundspecifik fakturering i takt med att kundernas verksamheter krymper och till en svagare omsättningstillväxt än förväntat", skriver Talenom.

Utöver detta belastas också resultatet i det tredje kvartalet av en nedskrivning på 3,2 miljoner euro kopplat till mjukvaruinvesteringar.

Med hänsyn till alla dessa faktorer tror Talenom nu att nettoomsättningen för helåret landar på 120-125 miljoner euro, ebitda på 30-34 miljoner euro och vanliga rörelseresultatet på 7-10 miljoner euro. Det jämförbara rörelseresultatet exklusive omnämnda nedskrivningar väntas uppgå till 10-13 miljoner euro.

Talenoms tidigare prognos var en nettoomsättning på 125-130 miljoner euro och att ebitda och rörelseresultatet skulle öka jämfört med 2022.

Talenoms vinstvarning har kommenterats av en analytiker till Dagens industri. Denna uppger att Talenom är mer som en ”digitaliserad redovisningsbyrå” än ett mjukvarubolag. Därmed är bolaget mer som en konkurrent till Fortnox byråkunder snarare än till Fortnox självt.

”Att Talenom ser svagare marknad i Sverige talar för att deras kunder ser lägre aktivitet och samma sak borde gälla Fortnox kunder”, säger analytikern. Det påpekas dock att marknaden under lång tid sett lägre tillväxt i Fortnox transaktionsintäkter. Dessutom består 70 procent av Fortnox intäkter av abonnemang och påverkas inte av kundernas aktivitet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortnox

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt