Fortnox-kollegan Talenom vinstvarnar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fortnox-kollegan Talenom vinstvarnar

Fortnox-kollegan

Finländska Talenom, som är verksamma inom samma område som affärssystembolaget Fortnox, utfärdar en vinstvarning och sänker utsikterna för 2023. Aktien föll nästan 9 procent på Helsingforsbörsen strax innan stängning på torsdagen.

De sänkta utsikterna hänvisas till den övergripande ekonomiska nedgången i Finland och Sverige.

"Den svaga konjunkturcykeln har lett till minskad kundspecifik fakturering i takt med att kundernas verksamheter krymper och till en svagare omsättningstillväxt än förväntat", skriver Talenom.

Utöver detta belastas också resultatet i det tredje kvartalet av en nedskrivning på 3,2 miljoner euro kopplat till mjukvaruinvesteringar.

Med hänsyn till alla dessa faktorer tror Talenom nu att nettoomsättningen för helåret landar på 120-125 miljoner euro, ebitda på 30-34 miljoner euro och vanliga rörelseresultatet på 7-10 miljoner euro. Det jämförbara rörelseresultatet exklusive omnämnda nedskrivningar väntas uppgå till 10-13 miljoner euro.

Talenoms tidigare prognos var en nettoomsättning på 125-130 miljoner euro och att ebitda och rörelseresultatet skulle öka jämfört med 2022.

Talenoms vinstvarning har kommenterats av en analytiker till Dagens industri. Denna uppger att Talenom är mer som en ”digitaliserad redovisningsbyrå” än ett mjukvarubolag. Därmed är bolaget mer som en konkurrent till Fortnox byråkunder snarare än till Fortnox självt.

”Att Talenom ser svagare marknad i Sverige talar för att deras kunder ser lägre aktivitet och samma sak borde gälla Fortnox kunder”, säger analytikern. Det påpekas dock att marknaden under lång tid sett lägre tillväxt i Fortnox transaktionsintäkter. Dessutom består 70 procent av Fortnox intäkter av abonnemang och påverkas inte av kundernas aktivitet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortnox

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt