Nyhet

IAR

IAR Systems redovisar ökad omsättning och något bättre rörelseresultat i Q1

Teknikbolaget IAR Systems redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade.

Omsättningen steg 9,6 procent till 97,4 miljoner kronor (88,9).

Ebitda-resultat blev 30,3 miljoner kronor (29,8), med en ebitda-marginal på 31,1 procent (33,5).

Rörelseresultatet blev 17,3 miljoner kronor (17,0), med en rörelsemarginal på 17,8 procent (19,1).

Resultatet före skatt var 16,4 miljoner kronor (16,4).

Resultatet efter skatt blev 12,0 miljoner kronor (12,8), en minskning med 6,3 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,88 kronor (0,94), vilket innebär en minskning med 6,4 procent mot föregående år.

"Kvartalet blev som helhet annorlunda än vad vi förväntade oss. De första två månaderna gav skäl till försiktig optimism vad gäller affärsklimatet, samt de breda annonseringarna av nya investeringar i produktionskapacitet från halvledartillverkare såsom exempelvis Intel. Tragiskt nog så utbröt ett krig inom Europas gränser som har en tydlig påverkan på affärerna. Vår affärsexponering mot Ryssland och Ukraina är inte stor, bara cirka 0,6 procent av omsättningen på årsbasis de senaste åren", kommenterar vd Richard Lind och fortsätter.

"Med Rysslands attack skapas dock stor påverkan på leveranskedjor i för oss viktiga industrier, i synnerhet Automotive. Invasionen ledde också till att många, på grund av osäkerhet, inför temporärt investeringsstopp. Vi förlorar inte affärer, men de skjuts framåt i tid."

IAR Systems, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning97,488,99,6%
EBITDA30,329,81,7%
EBITDA-marginal31,1%33,5%
Rörelseresultat17,317,01,8%
Rörelsemarginal17,8%19,1%
Resultat före skatt16,416,40,0%
Nettoresultat12,012,8-6,3%
Resultat per aktie, kronor0,880,94-6,4%


http://media.finwire.com/media/FWM0072F76-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om I.A.R Systems

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien I.A.R Systems

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt