Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinesiska

Kinesiska biltillverkare faller efter Nio stoppat produktion - påverkats av nedstängningar

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio, som har många aktieägare i Sverige, har stoppat sin bilproduktion och varnat om leveransförseningar till följd av nedstängningar i Jilin, Shanghai och Jiangsu. Beskedet sänker humöret för hela sektorn som faller brett under morgonen.

Det skriver Bloomberg News.

Problemet hänförs till att många partners inte kan leverera sina delar till Nio på grund av den rådande situationen i städerna.

- Vi är inte de enda som möter det här problemet, många andra tillverkare har också pausat produktionen, kommenterar vd William Bin Li.

Nio tvingas nu också att höja sina priser efter att för några veckor sedan ha sagt att sådana planer inte fanns. Priserna höjs från den 10 maj och sker på grund av de kraftigt stigande priserna på råvaror i år.

Nio faller så mycket som 14 procent i Hongkong. Li Auto och BYD backar runt 7 procent men även batteribolaget CATL går ned mycket.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt