Nyhet

Konsumtionen

Konsumtionen bromsade in i juni och juli - Swedbank

Konsumtionen i Sverige saktar in i spåren av den höga inflationen, enligt Swedbank. Korttransaktionsdata från banken visar att konsumtionstillväxten trendade nedåt under juni och juli. Framöver tror banken att inbromsningen kan fortsätta.

“Att hushållens köpkraft försämras kraftigt till följd av den höga inflationen och stigande räntor är sannolikt den drivande faktorn bakom inbromsningen i konsumtionen”, säger Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank. ”Siffrorna visar att hushållens utgifter för konsumtionen är högre nu jämfört med för ett år sedan, men i volymtermer (fasta priser) har konsumtionen börjat falla, det vill säga de får mindre för pengarna helt enkelt”.

Swedbank noterar en nedgång i flera branscher, även i de som gick starkt i början av året som hemelektronik och möbler. Framöver tror banken på en fortsatt inbromsning.

“Hushållens köpkraft är fortsatt pressad, konsumentförtroendet är i botten och osäkerheten kring utvecklingen framöver är stor”, säger Pernilla Johansson.

Samtidigt som konsumtionen saktar in har inflationen stigit. I juni låg inflationen mätt i KPIF, konsumentpriser med fast ränta, på 8,5 procent. För resten av året räknar Swedbank med att inflationen fortsätter att stiga. Banken spår en inflation mätt i KPIF på upp emot 9 procent under det fjärde kvartalet.

Riksbankens egna prognos spår en KPIF-inflation över 7 procent för resten av året.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt