Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Några

Några fastighetsbolag ser ut som kor på isen, tre kriskandidater pekas ut - Affärsvärlden

Kreditmarknaden har länge varit ett ymnighetshorn för svenska fastighetsbolag. Tyvärr är den en finvädersmarknad. Några bolag börjar se ut som kor på en allt tunnare is, skriver Affärsvärldens Per Lindvall i en krönika.

"Det finns en hel del kor där ute. Räntenivåerna på obligationer är nu klart högre än de avkastningsnivåer som bolagen använder vid sina värderingar. ”Yieldspreaden” är negativ. Och vi som följt fastighetsbranschen vet att den verkliga avkastningen på fastigheterna är väsentligt lägre. MSCI justerar i sitt svenska fastighetsindex ner avkastningen på svenska fastigheter med närmare 2 procentenheter. Det ger en bra ”proxy” på den verkliga avkastningen för svenska fastighetsbolag.", skriver Per Lindvall.

Hur tunn denna is är kommer att visa sig när de obligationer på drygt 20 miljarder som ska rullas över under återstoden av 2022 och de runt 100 miljarder kronor som ska refinansieras nästa år.

Lindvall pekar på att Oscar Properties, som redan har rekonstruerats, har ett klart negativt kassaflöde och en obligation som förfaller nästa år.

Heimstaden är den största svenska fastighetsaktören med utestående obligationslån på 102 miljarder kronor, varav 34 miljarder förfaller till och med 2024. Heimstadens obligation handlas långt över 10 procent.

En annan kriskandidat, SBB, är nummer två i storlek med 55 miljarder kronor i utestående obligationer, varav 17 miljarder förfaller till och med 2024.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt