Några fastighetsbolag ser ut som kor på isen, tre kriskandidater pekas ut - Affärsvärlden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Några fastighetsbolag ser ut som kor på isen, tre kriskandidater pekas ut - Affärsvärlden

Några

Kreditmarknaden har länge varit ett ymnighetshorn för svenska fastighetsbolag. Tyvärr är den en finvädersmarknad. Några bolag börjar se ut som kor på en allt tunnare is, skriver Affärsvärldens Per Lindvall i en krönika.

"Det finns en hel del kor där ute. Räntenivåerna på obligationer är nu klart högre än de avkastningsnivåer som bolagen använder vid sina värderingar. ”Yieldspreaden” är negativ. Och vi som följt fastighetsbranschen vet att den verkliga avkastningen på fastigheterna är väsentligt lägre. MSCI justerar i sitt svenska fastighetsindex ner avkastningen på svenska fastigheter med närmare 2 procentenheter. Det ger en bra ”proxy” på den verkliga avkastningen för svenska fastighetsbolag.", skriver Per Lindvall.

Hur tunn denna is är kommer att visa sig när de obligationer på drygt 20 miljarder som ska rullas över under återstoden av 2022 och de runt 100 miljarder kronor som ska refinansieras nästa år.

Lindvall pekar på att Oscar Properties, som redan har rekonstruerats, har ett klart negativt kassaflöde och en obligation som förfaller nästa år.

Heimstaden är den största svenska fastighetsaktören med utestående obligationslån på 102 miljarder kronor, varav 34 miljarder förfaller till och med 2024. Heimstadens obligation handlas långt över 10 procent.

En annan kriskandidat, SBB, är nummer två i storlek med 55 miljarder kronor i utestående obligationer, varav 17 miljarder förfaller till och med 2024.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Heimstaden

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt