Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

NFO

NFO Drives ökar intäkterna men vänder till förlust i andra kvartalet, helårsprognos kvarstår

Industribolaget NFO Drives redovisar ökande intäkter under andra kvartalet 2022 jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst. Bolagets prognos om en omsättningsökning om minst 20 procent för helåret kvarstår.

Nettoomsättningen steg 28,7 procent till 11,2 miljoner kronor (8,7).

Rörelseresultatet blev -1,1 miljoner kronor (0,5).

Resultatet före skatt var -0,9 miljoner kronor (0,4).

Resultatet efter skatt blev -0,7 miljoner kronor (0,3).

Efterfrågan på bolagets produkter fortsätter att vara mycket god men det ansträngda komponentläget gjorde att planerade leveranser under kvartalet inte kunde genomföras. Bruttomarginalen var avsevärt lägre än bolagets målsättning. Detta förklaras av fortsatt starkt stigande komponent- och transportkostnader samt engångskostnader i samband med övergång till NFO Sinus Optimal. Dessutom belastas resultatet av planenligt stigande utvecklingskostnader, vilka fortsätter att tas direkt via resultaträkningen, samt kostnader för marknadsföring av nya produkter.

- Vi har under de senaste tolv månaderna löpande genomfört prishöjningar och en ny höjning är offentliggjord med effekt från 1 juli. På basis av den information vi fått från våra leverantörer, bedömer vi att ett förbättrat leveransläge först uppnås om ett år. Även om vi hittills varit på efterkälken med att höja priserna börjar vi nu att få en ökad vana vid att hantera situationen, kommenterar vd Johan Braun i delårsrapporten.

- Omvärldsutvecklingen fortsätter att göra mig ödmjuk för att göra några längre prognoser. Förutom störningar i leveranskedjan med vidhängande galopperande prishöjningar tillkommer nu risken att genomförda och planerade räntehöjningar får en avkylande effekt på efterfrågan. Men med det stora antalet förfrågningar vi får, genomförda och planerade investeringar i nya produkter samt bolagets Tysklandssatsning är vår prognos att försäljningen under andra halvåret kommer att bli högre än under första halvåret och även i jämförelse med motsvarande period förra året. Vår prognos om en omsättningsökning om minst 20 procent för helåret kvarstår därmed, fortsätter Johan Braun.

NFO Drives, MkrQ2-2022Q2-2021Förändring
Nettoomsättning11,28,728,7%
Rörelseresultat-1,10,5
Rörelsemarginal5,7%
Resultat före skatt-0,90,4
Nettoresultat-0,70,3


http://media.finwire.com/media/FWS00773C2-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om NFO Drives

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien NFO Drives

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt