Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordea

Nordea spår att Riksbanken höjer med 75 punkter i nästa vecka - utesluter inte större höjning

Nordea bedömer att Riksbanken kommer höja styrräntan med 75 punkter tisdagen den 20 september. Samtidigt utesluts inte en höjning med 100 punkter, uppger Nordea i ett marknadsbrev.

Nordea har sedan tidigare haft 75 punkter som prognos vid septembermötet.

"Riksbanken lär se starka skäl för en hastig åtstramning av penningpolitiken. Inflationen är alldeles för hög och återigen långt över centralbankens prognos. Riksbanken har agerat för sent och måste nu ta igen förlorad terräng. Med historiskt sett kraftiga räntehöjningar ska efterfrågan dämpas för att säkerställa att inflationen inte biter sig fast på för höga nivåer", skriver Nordea.

Nordea ser också en höjning med 75 punkter i november och med 25 punkter till toppnivån 2,50 procent i februari 2023. På denna nivå, 2,50 procent, väntas räntan ligga kvar till och med slutet av 2024.

"Riskerna i den bedömningen ligger på uppsidan i närtid medan en räntesänkning är möjlig senare under prognosperioden", skriver Nordea.

Vidare gör Nordea bedömningen att Riksbanken kommer att minska balansräkningen snabbare än tidigare annonserat.

"För att dämpa de höga prisökningarna bedömer vi att Riksbanken även minskar balansräkningen snabbare än tidigare annonserat. Vår prognos innebär att inga förfall av obligationsinnehaven återinvesteras från och med fjärde kvartalet i år. Eftersom innehaven har korta löptider minskar Riksbankens balansräkning relativt snabbt, vilket även det har en åtstramande effekt", skriver Nordea.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt