Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordea

Nordea spår kraftigare räntehöjningar av Riksbanken

Nordea har justerat om sina ränteförväntningar och spår nu kraftigare räntehöjningar från Riksbanken i höst och vinter. Banken motiverar den mer hökaktiga hållningen med inflationen och andra centralbankers mer aggressiva hantering.

Vid septembermötet spås räntan fortsatt höjas med 75 punkter till 1,5 procent. I november tror Nordea nu att Riksbanken kommer att ta i mer. Storbanken spår en höjning med 75 punkter igen, upp från en tidigare prognos om 50 punkters höjning. Styrräntan landar då på 2,25 procent.

Därefter väntas en höjning med 25 punkter i februari, tidigare prognos var oförändrad ränta.

Nordea upprepar därefter att räntan väntas vara oförändrad under resterande del av 2023. Banken släpper nu även en prognos för 2024. Styrräntan väntas då vara oförändrad.

Sammanfattningsvis väntas policyräntan nu nå 2,5 procent, upp från ett tidigare antaganden om 2 procent.

Vidare förändras också prognoserna för de kvantitativa lättnaderna. Nordea spår nu inte att det kommer att ske några återinvesteringar från obligationer som förfaller från och med det fjärde kvartalet. Tidigare prognos var att detta skulle inträffa i det första kvartalet nästa år.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt