Nordea spår räntetopp först senare i vår - Boränteprognos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordea spår räntetopp först senare i vår - Boränteprognos

Nordea

Nordea bedömer att hypoteksinstituten lär höja 3-månadersräntan i linje med Riksbankens räntehöjning och möjligen något till i februari. Därefter bör toppen mer eller mindre vara nådd. Efter dagens höjning blir det därmed allt mindre intressant att binda sina bolån, skriver Nordea i Boränteprognosen.

Riksbanken höjde i morse styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50 procent och signalerade fortsatta höjningar nästa vår.

Efter många år med mycket låg ränta har Riksbanken och flera andra centralbanker höjt räntorna mycket kraftigt på kort tid. Det biter och syns allt tydligare i ekonomierna som nu bromsar tvärt, skriver Nordea.

Nordea menar att det nu inte är lämpligt att höja räntan så mycket mer. Svag efterfrågan lär även dämpa inflationen då det blir allt svårare för företag att skicka vidare kostnadsökningar och höja priser.

"Det är därmed långt ifrån säkert att den räntehöjning som Riksbanken signalerar i april blir av. Min bedömning är att svensk ekonomi vid det tillfället är så pass svag att det inte är lämpligt eller behövs", säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

2022-11-243 månjuni-23dec-23dec-24
Reporäntan2,502,752,752,752,00
Boränta Nordea
3 mån4,595,255,255,254,40
2 år4,694,804,704,704,30
5 år4,594,604,454,454,05


http://media.finwire.com/media/FWM007F462-table-1

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.