Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordiska

Nordiska aktiemarknaden ser attraktivt värderad ut - SEB

Den nordiska aktiemarknaden ser i sin helhet attraktivt värderat ut nu. Det skriver SEB i sin stora rapport "Investment Outlook".

"Vinstutvecklingen har varit överraskande motståndskraftig hittills, om än med betydande stöd från valutaeffekter. Konjunkturmässigt ligger det värsta fortfarande framför oss men börsen diskonterar alltid i förväg, så gott den förmår, och det kan snart vara dags att diskontera nästa uppgång", skriver storbanken.

SEB ser två stora osäkerhetsfaktorer - kriget i Ukraina och Kinas covidstrategi. I sin helhet väntas börsen stiga under det kommande året.

"Sammantaget ser vi osedvanligt bra förutsättningar för selektiva köp bland storbolagen på de nordiska börserna och vi räknar med en positiv utveckling för index det närmaste året", uppger banken.

Den ekonomiska bilden har dock överlag försämrats under sommaren. Inflationen har legat väldigt högt runt om i världen, och SEB tar även upp sin syn på frågan.

"Vi ser också framför oss att inflationen vänder ner under hösten/vintern, vilket gör att centralbankerna inte behöver höja räntan mer under nästa år. Vi kan således inom några månader få en situation där makromomentum vänds från minus till plus, men från låga nivåer. Men bilden är dock fortsatt osäker givet energikris, fortsatta pandeminedstängningar i Kina och effekter på hushållshumöret från stigande inflation och fallande tillgångspriser", skriver SEB.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt