Nyhet

Novo Nordisk avvisar USA-anklagelser om aggresiva insulinprishöjningar

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk avvisade på onsdagen anklagelser om att man ägnat sig åt manövrar för att höja priserna för insulin på den amerikanska marknaden tillsammans med konkurrenter. Det skriver Reuters.

Anklagelserna kom från en utredningskommitté, House Oversight Committee, som hävdar att oegentligheterna pågått mellan 2001-2019.

Tillsammans står Novo Nordisk, Eli Lilly och Sanofi för ungefär 90 procent av den totala insulinmarknaden i USA. I kommitténs rapport skrivs att bolagen "avsiktligt och strategiskt hade höjt sina priser" och att Novo Nordisk höjt priset med 628 procent genom 28 prishöjningar sedan 2001. Vidare ska prisökningarna vara "nästan perfekt" synkade med Eli Lillys insulinprodukt.

"Vi har inget att dölja, vi känner att vi har gjort affärer på rätt sätt i USA", sa Novos Nordisks vd Lars Joergensen på onsdagen och förnekade att man hade engagerat sig i sådana aktiviteter. "Vår nettoprissättning minskar faktiskt ganska avsevärt. Under ganska många år har priset på insulin gått ner, inte stigit", kommenterar den verkställande direktören.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt