Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Placera

Placera ser bra köpläge i branschstjärnan Atlas Copco

Börsåret 2022 har straffat även branschstjärnor som Atlas Copco hårt, vilket har fått bolagets värdering att bli mer human. "Ett tillfälle värt att utnyttja", skriver Placera i en analys på onsdagen.

Aktiens värdering mätt som p/e-tal har fallit från att tidvis ha svävat uppe kring 35 i fjol till att nu vara nere kring 21, mätt på förväntningarna för de kommande 12-månadernas vinst.

Bolaget har en solid historik över tiden. Rörelsemarginalen gick som sämst ned till 14,3 procent i finanskrisen, under helåret 2009. Därefter har bolaget legat i ett ganska snävt spann med en rörelsemarginal mellan 18-22 procent.

"Med recessionsscenariot som huvudspår bör marknaden nu ha tagit ut det mesta på aktiekursen och det innebär i våra ögon ett bra tillfälle för långsiktiga portföljbyggare att addera toppkvalitet och ta in Atlas Copco. Eftersom börshandeln är stor i både A- och B-aktien, medan den senare står omkring 10 procent lägre i kurs, faller valet på B-aktien", skriver Placera i sin slutsats.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/09/21/atlas-tillfalle-att-satsa-pa-stjarnan.html

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Atlas Copco

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Atlas Copco

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt